| Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD)

Gatz: 'Controles moeten respectvol gebeuren, niet brutaal'

GR, KDM
© BRUZZ
12/02/2018

Volgens Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) zijn politiecontroles, zoals die bij de vzw Globe Aroma, noodzakelijk. Maar die moeten wel op een respectvolle manier gebeuren, stipt hij aan. Volgens de minister is de politie tijdens de inspectie van de vzw over de schreef gegaan.

Gatz heeft naar eigen zeggen eerst getracht informatie te verzamelen over de actie van de sociale inspectie bij Globe Aroma. Zekerheid over de aanleiding van de controle heeft de minister nog niet, maar het zou gaan om een actie van de federale politie, die kadert in het Kanaalplan van federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Respectvol

Volgens Gatz hebben politie- en sociale diensten het recht om controles uit te oefenen, ook bij cultuurverenigingen. Al moet dat volgens hem op een respectvolle manier gebeuren. “Niet zo brutaal en gewelddadig zoals dat bij de inval bij Globe Aroma het geval was,” klinkt het in een persbericht.

“Controles zijn noodzakelijk, maar het sociale weefsel moet daarbij ook wat ontzien worden.”

Vlaams minister Sven Gatz (Open VLD)

“Ik denk dat men hier toch over de schreef is gegaan,” verduidelijkt Gatz aan BRUZZ. Hij vermoedt dat de sociale inspectie enkel als voorwendsel gebruikt werd voor een groepscontrole van mensen zonder papieren. "Op vlak van transparantie en proportionaliteit is er een probleem," stelt Gatz.

Kerk in het midden

Gatz moedigt Vlaamse en Brusselse cultuurhuizen aan om open te staan voor buurtbewoners. Het kan daarom niet de bedoeling zijn dat zij de identiteit van hun bezoekers dienen na te gaan, of dat de politie tijdens een sociale inspectie overgaat tot de aanhouding van mensen die geen geldige verblijfspapieren kunnen voorleggen, stelt hij.

De minister zal zijn bedenkingen bij de controle en aanhoudingen ook overmaken aan de federale regering.

“Ik zal hen aanmanen de kerk in het midden te houden,” besluit Gatz. “Controles zijn noodzakelijk, maar het sociale weefsel moet daarbij ook wat ontzien worden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Globe Aroma , Sven Gatz

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni