| Mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) wil tekst en uitleg bij de politieacties van afgelopen weekend bij vzw Globe Aroma.

Smet: ‘Inval bij Globe Aroma lijkt doelbewuste intimidatie’

© BRUZZ
12/02/2018
Updated: 12/02/2018 09.53u

Mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) heeft ook gereageerd op de politie-inval bij vzw GlobeAroma van afgelopen weekend. “Een ‘routinecontrole’ in het kader van het kanaalplan? Quoi? Brussel verdient beter”, schrijft hij op zijn Facebookpagina.

Als Vlaams minister voor Brussel lag Pascal Smet (SP.A) tussen 2009 en 2014 mee aan de basis voor subsidies voor socio-culturele vzw’s die zich inzetten voor nieuwkomers. Hij is dan ook niet te spreken over de inval van afgelopen weekend bij kunstenhuis Globe Aroma.

“Ik hoor dat de inval enorm intimiderend was en begrijp niet goed waarom en hoe net deze plek werd uitgekozen. Globe Aroma is een open kunstenhuis waar professionele kunstenaars aan de slag gaan met nieuwkomers. In de superdiverse stad die Brussel is, is het belangrijk dat er socio-culturele organisaties zijn die zich inzetten voor nieuwkomers en die een creatieve veilige haven bieden.”

‘Routinecontrole? Quoi?’

Smet stelt zich vragen bij het machtsvertoon van de politie. “In twee uur tijd werd de werking van deze organisatie in zijn essentie geraakt. Het gaat hier over een door de overheid (VG, VGC, stad Brussel) ondersteunde vzw die plots onderworpen zou geworden zijn aan een ‘routinecontrole’ (sic) in het kader van het kanaalplan ? Quoi?”

“Wat gecontroleerd moet worden, moet gecontroleerd worden maar niet zo. Het lijkt eerder uitgedraaid te zijn op een doelbewuste intimidatie waarbij het vertrouwen in onze samenleving is geraakt. De nodig uitleg zal gevraagd en geëist worden. Brussel verdient beter.”

Lees hieronder de volledige reactie van Smet:

Ook gemeenteraadslid voor Groen Bart Dhondt kan zich niet vinden in de aanpak van de politie. "Gaan we nu organisaties pesten die met vreemdelingen werken?", vraagt hij zich op Facebook af. Dhondt zegt ook burgemeester Close (PS) over de gebeurtenissen te zullen bevragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Pascal Smet , Globe Aroma

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni