20221130 1823 Bijgedachte Sven Gatz

Gatz: 'Elke taal in Brussel heeft haar bestaansrecht'

CD
© BRUZZ
09/02/2023

Het Frans wordt niet bedreigd door de opkomst van het Engels in Brussel. Dat zegt Brussels minister Sven Gatz (Open Vld) in een reactie op een essay van politicoloog en historicus Jean-Paul Nassaux.

Het Frans moet steeds meer plaatsmaken voor het Engels, vooral in Brussel. Dat schreef politicoloog en historicus Jean-Paul Nassaux in een essay dat veel reacties heeft uitgelokt op sociale media. In een eerder stuk dat BRUZZ daarover schreef, stond dat de oorzaak vooral is dat Vlaanderen nooit heeft aanvaard dat het Frans dominanter is in Brussel dan het Nederlands. Omdat Vlamingen Brussel niet kunnen vervlaamsen, proberen ze het dan maar te verengelsen.

Al is het genuanceerder, reageert Nassaux. "Mijn artikel is zeker niet gericht tegen de plaats van het Nederlands in Brussel. Het is bedoeld om het groeiende belang van het Engels aan te tonen, samen met de boodschap dat ook andere talen gerespecteerd moeten worden. Dat geldt ook voor het Nederlands."

Hij verwijst daarbij naar schrijver Geert van Istendael en voormalig KU Leuven-rector Rik Torfs. Die laatste vindt al langer dat het Nederlands in de universiteiten beschermd moet worden. "Als ik de Engelse namen zie van verschillende regionale organen in Brussel, merk ik dat dit ten koste gaat van de twee officiële talen van Brussel", geeft Nassaux als voorbeeld om zijn punt te maken.

"Brussel blijft een vlaggenschip en een podium voor de Francofonie"

Brussels minister Sven Gatz (Open Vld)

Sven Gatz (Open VLD), Brussels minister van Financiën, Begroting, Openbaar Ambt, de Promotie van Meertaligheid en van het Imago van Brussel

Volgens Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), die bevoegd is voor de promotie van meertaligheid, heeft het Engels in Brussel inderdaad aan belang gewonnen, maar gaat dat niet ten koste van het Frans. "Integendeel, als bestuurstaal blijft het dominant en dankzij de grote internationale uitstraling van Brussel plukt het Frans daar ook de vruchten van", zegt hij aan BRUZZ.

Volgens Gatz wordt het Frans gewoon aangevuld met een complexe meertaligheid waarin ook het Engels sterker op de voorgrond treedt. "Brussel blijft een vlaggenschip en een podium voor de Francofonie. Elke taal in Brussel heeft haar bestaansrecht, maar de meertaligen hebben de toekomst."

Kosmopolitische stad

Dat Engels aan populariteit wint, is trouwens logisch, zegt Gatz. "Tegenwoordig worden er in Brussel meer dan honderd verschillende talen gesproken, door Brusselaars van ruim honderdtachtig verschillende nationaliteiten. Na Dubai is Brussel vandaag de meest kosmopolitische stad ter wereld." Engels maakt het mogelijk om, ondanks die veelheid, toch met elkaar te communiceren, luidt het.

Gatz wijst er ook op dat Brussel de hoofdstad van Europa is geworden en de NAVO huisvest. "Het is samen met Washington uitgegroeid tot de belangrijkste diplomatieke stad ter wereld."

"Het Engels zorgt ervoor dat we rechtstreeks met elkaar kunnen praten buiten de eigen taalgemeenschap"

Professor Philippe Van Parijs

Philippe Van Parijs-06 inzet

Professor Philippe Van Parijs, die voorzitter is van de Brusselse Raad voor Meertaligheid, voorspelt dat Engels zelfs de eerste taal van België zal worden. Dat zei hij in A La Carte. "Frans blijft de moedertaal van de meerderheid in Brussel, maar zowel de kennis van het Nederlands als van het Frans als tweede taal is gedaald. De kennis van het Engels daarentegen is sterker geworden."

Dat biedt voordelen, vindt de filosoof. "Engels al lingua franca hebben we sowieso nodig op Europees niveau. Het zorgt ervoor dat we rechtstreeks met elkaar kunnen praten buiten de eigen taalgemeenschap." Hij merkt ook op dat Nederlands- en Franstaligen sneller in het Engels gaan communiceren in plaats van een van de twee moedertalen.

Het Engels wordt ook meer en meer officieel een hoofdtaal in Brussel. Hij verwijst daarvoor bijvoorbeeld naar het Engels dat in de metro wordt omgeroepen en de Engelse taalpremie die al een kwart van de Brusselse politiemensen opgestreken heeft. "Dat moet versterkt worden, bijvoorbeeld door officiële documenten ook in het Engels aan te bieden en te laten invullen", betoogt Van Parijs nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni