Gatz: 'Geen besparing op lessen Nederlands'

© Bart Goossens

De Vlaamse regering bespaart niet op lessen Nederlands aan anderstaligen in Brussel. Dat meldt minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) in een reactie op berichtgeving in een Franstalige krant.

Le Soir berichtte maandag dat de besparingsplannen van de Vlaamse regering ook de lessen Nederlands aan anderstaligen in Brussel zouden raken. Onder andere voor conversatietafels in de gemeenschapscentra zou minder geld zijn, schreef de krant.

"Bepaalde waarnemers zien er een extra bewijs in dat de Vlaamse nationalisten Brussel loslaten met het doel van Antwerpen hun hoofdstad te maken", klonk het ook nog.

Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) ontkracht echter dat er een desinvestering in lessen Nederlands komt. "De berichtgeving is onjuist."

"Het Huis van het Nederlands in Brussel krijgt op jaarbasis 387.000 euro voor taalpromotie. Daarvan wordt in 2015 0,47 procent bespaard, of omgerekend 1.815 euro. Dat lijkt me niet het einde van de wereld", zegt Gatz aan FM Brussel.

"De toelage voor de cursussen NT2 (Nederlands als tweede taal voor anderstaligen) bedraagt 633.000 euro. Daar wordt in 2015 niet op bespaard. Er worden evenveel lessen ingericht worden als het jaar voordien."

"Het lijkt nu alsof er overal zwaar bespaard wordt, maar er zijn ook initiatieven waarin we niet snoeien. We hebben het Huis van het Nederlands niet willen beknotten omdat we geloven in het Nederlands als taal van de sociale mobiliteit in Brussel."

Gatz wil het aantal cursussen de komende jaren zeker niet verminderen en mogelijk zelfs doen toenemen. "Brusselaars vragen niet meer Vlaams, maar wel meer Nederlands als extra venster op de wereld."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?