Gatz over rellen: ‘Dit is de zoveelste uiting van wat er in sommige wijken fout loopt'

© PhotoNews
Updated: 13-04-2020 - 16:03

Minister van Financiën Sven Gatz (Open Vld) uit zijn tristesse over het overlijden van de negentienjarige Adil op vrijdag, maar veroordeelt ook de rellen die daarop volgden. “Maar we moeten ook begrip tonen voor mensen die dicht op elkaar moeten leven tijdens de lockdown", zei hij in De Ochtend op Radio 1.

“Ik wil een duidelijk onderscheid maken tussen de dood van Adil en de rellen,” aldus Gatz, “Hij heeft voor zijn onachtzaamheid de zwaarste prijs betaald, zijn leven. Hij had niet op die brommer moeten zitten, maar dit is menselijk een heel zwaar drama en ik vind het heel straf dat de familie zo waardig reageert.”

De minister veroordeelt de manier waarop de dood van Adil volgens hem is gerecupereerd door relschoppers, maar geeft ook aan dat de rellen het gevolg zijn van zaken die al langer fout lopen in sommige wijken.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) hield het bij een korte reactie: "Elk overlijden is te betreuren. Momenteel is het onderzoek lopende. Laten we in alle rust en kalmte de resultaten afwachten. We volgen de situatie op de voet".

'Politie moet de wet kunnen handhaven'

Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-SP.A) vroeg zich af op sociale media of het politieoptreden waarbij de 19-jarige Adil om het leven kwam wel op die manier had moeten gebeuren, en werd daar door de politievakbond streng voor veroordeeld. Gatz zei begrip te hebben voor de uitlatingen van Smet, "Het gaat over twee kampen en er worden waarschijnlijk aan beide kanten ergernissen erger gemaakt, maar zeker nu moet de politie haar werk kunnen blijven doen en de orde blijven handhaven,” aldus Gatz.

“Als je met je familie op enkele vierkante meters binnen moet blijven, is het niet evident om de coronamaatregelen uit te houden. Dat is wat mensen met een groot terras of een grote tuin wel eens vergeten. Toch zijn de rellen op geen enkele manier goed te praten. In tijden van corona heeft het bovendien voor bijkomend besmettingsgevaar gezorgd.”

Gatz geeft ook aan te zullen bekijken met de politiezone Zuid of er meer moet geïnvesteerd worden in community policing, of wijkwerkingen en politie die dichter bij de burgers staat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?