GaultMillau roept Blondeel uit tot beste Brusselse chocolatier

© Saskia Vanderstichele
| Frederic Blondeel, chocolatier uit Koekelberg, is volgens de restaurantgids GaultMillau de beste van Brussel.

Koekelbergenaar Frédéric Blondeel mag zich volgens de gerenommeerde gastronomiegids GaultMillau sinds donderdag de beste chocolatier van Brussel noemen. Hij werd door een team van experts gekozen uit 70 geselecteerde chocolatiers.

“Dit is echt onverwacht na een moeilijk jaar waarin we verhuisden naar Koekelberg”, reageert Blondeel bij La Libre Belgique. “Al die jaren hoopte ik een prijs te winnen. Dat het nu ook gebeurt, is een beloning voor al dat harde werk. Mijn moeder zei me vroeger altijd dat je in het leven nooit mag opgeven. Dat is nu ook gebleken.”

Een echt geheim achter het succes is er volgens Blondeel niet. “Hard werken is de boodschap. Zes dagen op zeven denk ik twaalf uur per dag alleen maar aan nieuwe creaties. Dat in combinatie met een uitstekende kennis van de materialen waarmee ik werk, zorgt voor een uitstekend product. Ik weet perfect wat je met de verschillende soorten chocolade allemaal kan doen en waar je moet zijn voor de beste kwaliteit.”

Plaats veroveren aan ‘zoute kant’

De gelauwerde chocolatier ziet in de liefde voor chocolade wel het belangrijkste ingrediënt. “Ik ben geboren in de keuken en had het geluk een moeder te hebben die goddelijk kon koken. Mijn grootvader had een koffiebranderij en heeft daarin gedurende zijn carrière een enorme expertise in opgebouwd. Dat van dichtbij mogen meemaken heeft zeker een rol gespeeld in de ontwikkeling van mijn passie voor koken en later chocolade”, zegt Blondeel.

De komende jaren wil Blondeel zich ook toeleggen op de ‘zoute kant van de keuken’. “Ik sta nu in de GaultMillau voor gesuikerde gerechten. In de toekomst wil ik daarin ook mijn plaats verdienen voor zoute gerechten. Of dat kan met chocolade? Waarom niet? Denk maar aan maatjes met cacaobonen, geroosterde nootjes en een puree van garnaaltjes. Dat is echt overheerlijk”, aldus de bevlogen chocolatier nog.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?