'Betaal cacaoboeren een eerlijke prijs', eist Oxfam op Albertinaplein

© belga
22/04/2024

"Betaal cacaoboeren een eerlijke prijs." Die boodschap verspreidt Oxfam maandagochtend op het Albertinaplein in Brussel, voor het congrescentrum op de Kunstberg waar nog tot woensdag de Wereldcacaoconferentie plaatsvindt.

"Zoetigheid voor iedereen, gerechtigheid voor cacaotelers! Gerechtigheid voor iedereen, van bonen tot repen!" Gewapend met pancartes en chocoladerepen van de Cocoa Mmaa Cooperative uit Ghana vragen activisten van Oxfam maandagochtend aandacht voor het lot van de cacaoboer. Ondanks de ongezien hoge cacaoprijs, gaan de cacaotelers gebukt onder armoede.

"Het is een verhaal van ongelijkheid", vat Bart Van Besien, beleidsadviseur bij Oxfam, samen. "De echte prijzenkloof heeft te maken met een productietekort, en dat productietekort heeft dan weer te maken met het feit dat heel veel boeren niet hebben kunnen investeren in hun plantages", zegt Van Besien.

"De ironie is dat de industrie dit kan betalen, want ze is het nu aan het betalen, maar ze betaalt alleen maar als alle plantages verwoest zijn, als boeren het eigenlijk opgegeven hebben", vervolgt hij. "Betaal cacaoboeren een eerlijke prijs. Doe dat systematisch, niet alleen wanneer de markt je helemaal in de hoek gedreven heeft."

Op de termijnmarkt in New York is de cacaoprijs vrijdag met meer dan 6 procent gestegen tot een nieuw record van 11.722 dollar per ton. De prijs voor de grondstof zit al maanden in de lift en is alleen al in 2024 verdubbeld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni