Gauwdievenplaag rond Noordstation

Politie actie Brussel Noord
© Politiezone Noord
| Ook de reizigers worden geteisterd door dieven en zakkenrollers. De politie is prominenter aanwezig.
© Politiezone Noord
| Ook de reizigers worden geteisterd door dieven en zakkenrollers. De politie is prominenter aanwezig.
Updated: 12-11-2018 - 12:45

Het aantal geregistreerde diefstallen aan het Noordstation is in de eerste acht maanden van 2018 toegenomen met 82 procent. Het aantal diefstallen met geweld stijgt met 37 procent. De politie van Brussel-Noord heeft een actieplan uitgewerkt om de problemen aan te pakken.

"De wijk rond het Noordstation kampt met verschillende problemen", zegt Frédéric Dauphin, korpschef van de politiezone Brussel-Noord. "Het Noordstation heeft een enorme aantrekkingskracht op mensen en groepen die in onzekerheid leven, en daarnaast trekken de vele prostitutiesalons en drankgelegenheden individuen aan uit heel Brussel en zelfs uit andere streken. Deze situatie veroorzaakt criminaliteitsproblemen, maar creëert vooral ook een onveiligheidsgevoel."

De politie voerde daarom in juli 2018 een actieplan in. Enerzijds wordt werk gemaakt van structurele maatregelen die een impact kunnen hebben op de omgeving van de wijk, zoals verlichting of bijkomende bewakingscamera's.

Campagne

Daarnaast wordt er preventief gewerkt, met een campagne tegen bagagediefstallen en een verhoogde politieaanwezigheid in de wijk. Zo werden er er de voorbije drie maanden drie zogenaamde Dolly-acties en 22 beveiligingspatrouilles georganiseerd, boven op het dagelijkse werk, en nam het aantal patrouille-uren in de wijk toe met 60 procent.

Als derde onderdeel van het actieplan concentreerde de politie zich op drie criminaliteitsfenomenen: gauwdiefstallen, de verkoop van verdovende middelen, en diefstallen met geweld. "Sinds begin juli konden 21 gauwdieven gevat worden", klinkt het bij de politie. "Ook konden al 13 daders van diefstallen met geweld aangehouden worden en werden ruim tien verdachten op heterdaad gevat voor feiten inzake de verkoop van verdovende middelen. Verscheidene onderzoeken zijn momenteel aan de gang en zouden binnenkort hun vruchten moeten afwerpen."

Frédéric Dauphin, hoofdcommissaris van Brussel-Noord, benadrukt dat de overlast niet noodzakelijk komt van de transmigranten die rond het station en in het Maximiliaanpark vertoeven. "Ook de vele prostitutiezaken en bars die de hele nacht open blijven, trekken mensen met slechte bedoelingen aan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?