(archiefbeeld)

Geboorteaangifte Brussel-Stad: ‘Een uur wachten op iemand die Nederlands kon’

EDB
© BRUZZ
15/09/2019

Een tweet waarin kersverse ouders aanklagen dat niemand op de burgerlijke stand in Brussel-Stad het Nederlands machtig was toen zij hun pasgeboren zoontje wilden inschrijven, gaat momenteel viraal. “We hadden nochtans een afspraak in het Nederlands geboekt.”

Toen Daan De Jong vrijdag de geboorte van zijn één week oude zoontje wilde registreren bij de burgerlijke stand in Brussel, bleek de loketbediende zo goed als geen Nederlands te kunnen. “We hadden nochtans een afspraak in het Nederlands geboekt, maar de persoon achter het loket sprak de taal heel slecht,” vertelt De Jong aan BRUZZ. “Daardoor werd het een erg onduidelijk gesprek.”

Door die onduidelijkheid volgde een discussie over de spelling van één van de namen van het kind. “De derde naam die wij aan ons kind willen geven, start met een hoofdletter IJ,” aldus de vader. “Maar volgens zowel de loketbediende als haar leidinggevende, die zo mogelijk nog slechter Nederlands sprak, bestaat die lettercombinatie niet.”

“Ik gaf allerlei voorbeelden, zoals IJsland, of IJzer, maar de bedienden bleven erop hameren dat mijn zoontje niet op deze manier kon worden ingeschreven. Pas na één uur hebben ze iemand gevonden die het Nederlands machtig was, en die bevestigde dat de IJ wel degelijk als combinatie bestaat.”

Onderzoek

Brussels schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden Ans Persoons (SP.A) betreurt wat er gebeurd is. “Iedereen moet goed ontvangen kunnen worden, en dat betekent dus ook in het Nederlands,” vertelt ze aan BRUZZ.

“Hoewel ik niet bevoegd ben voor Burgerlijke Stand, proberen we er natuurlijk naar te streven dat de loketbediendes minstens twee, en liefst nog meer, talen machtig zijn. Ik raad de ouders aan om een brief naar de burgerlijke stand te schrijven waarin ze heel gedetailleerd uitleggen wanneer wat precies gebeurd is.”

“Op die manier kunnen we onderzoeken wat daar precies gebeurd is,” aldus Persoons. “Ik zal er vervolgens bij schepen van Burgerlijke Stand Ahmed El Ktibi (PS) op aandringen deze klacht ter harte te nemen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, burgerlijke stand, Ans Persoons, Nederlands

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni