Momenteel kunnen niet in alle gemeenten geboortecertificaten afgeleverd worden. (archiefbeeld)

Problemen met aangiften geboortes en overlijdens in Brussel

EDB
© BRUZZ
04/04/2019

Omwille van een probleem met het nieuwe, federale informaticasysteem van de burgerlijke stand is het sinds maandag niet in alle Brusselse gemeenten mogelijk om een geboorte, huwelijk of overlijden aan te geven. "Daardoor kunnen we op dit moment niet rekenen op terugbetalingen of kraamgeld van het ziekenfonds, en krijgen we ook geen kinderbijslag", getuigt een kersverse papa.

“Vorige week kwam onze zoon ter wereld,” vertelt Daan Fonck, kersverse papa, aan BRUZZ. “Op maandag ging ik naar de burgerlijke stand van Brussel-Stad en daar wisten ze me te vertellen dat ik zijn geboorte niet kon laten registreren.” Volgens Fonck vertelde het personeel hem een aantal weken te wachten.

De gevolgen zijn niet min. "Onze zoon heeft nu geen rijksregisternummer," aldus Fonck. "Dat wil zeggen dat een inschrijving bij de mutualiteit evenmin mogelijk is. Daardoor kunnen we op dit moment niet rekenen op terugbetalingen of kraamgeld van het ziekenfonds, en krijgen we ook geen kinderbijslag."

Aan de oorzaak van het probleem ligt een nieuw, federaal informaticasysteem dat op 1 april in voege trad. Maar volgens Koen Schuyten, woordvoerder van de dienst Instellingen en Bevolking, is er enkel sprake van korte onderbrekingen in dat nieuwe informaticasysteem.

“Sinds maandag is het nieuwe DABS-systeem, dat de burgerlijke stand over heel België digitaliseert, in voege,” vertelt Schuyten aan BRUZZ. “Sindsdien weten we dat er korte onderbrekingen in gemeenten over het hele land zijn. Maar die zijn doorgaans snel opgelost.”

"Het systeem ging meteen van start zonder dat we het hebben kunnen uitproberen"

Stad Brussel

Permanente problemen

Maar dat is niet wat enkele Brusselse gemeenten beweren. “Sinds maandag kunnen wij niets meer invoeren in het systeem,” zegt bevoegd schepen van Jette Claire Vandevivere (LBJ) aan BRUZZ. “Dat is een groot probleem aangezien het niet hebben van een geboortecertificaat ook gevolgen heeft voor onder meer de mutualiteit.”

Ook in Brussel-Stad zijn er volgens Fabrice Voogt, woordvoerder van Brussels schepen van Burgerlijke Stand Ahmed El Ktibi (PS), heel wat problemen sinds maandag. “Het systeem trad in voege zonder testfase. Het ging meteen van start zonder dat we het hebben kunnen uitproberen. We bekijken nu intern hoe we de overlast zoveel mogelijk kunnen beperken.”

Op maandag komen de diensten van de burgerlijke stand van de negentien gemeenten volgens Voogt samen om een memorandum op te stellen. “Daarin zullen we verduidelijken met welke problemen we geconfronteerd worden,” aldus Voogt. “Dat document bezorgen we vervolgens aan de federale overheid.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , burgerlijke stand , Fabrice Voogt , Ahmed El Ktibi , DABS , Koen Schuyten , Claire Vandevivere

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni