Gebouw ‘opgevorderd’ om krakers Jette te huisvestigen

HD
© BRUZZ
29/01/2021

De collectieven achter de ‘campagne voor solidaire opvorderingen’ hebben vrijdagnamiddag een leegstaand gebouw in Sint-Jans-Molenbeek gekraakt. Het is de bedoeling van de campagne om in het gebouw de 200-tal krakers die al sinds het begin van coronacrisis in een kraakpand in Jette zitten een betere huisvestiging te bezorgen.

De ‘campagne voor solidaire opvorderingen’ heeft sinds enkele weken reeds vier leegstaande gebouwen "opgevorderd". Na de oude kliniek Sint-Jan in Sint-Gillis werden er een Opel-garage en een derde gebouw in Molenbeek gekraakt.

"Met deze reeks opvorderingen bevestigen wij vastbesloten te zijn om op te treden tegen de absurditeit van duizenden leegstaande gebouwen in onze stad, terwijl honderden mensen buiten slapen en duizenden slecht gehuisvest zijn,” zegt hun woordvoerster.

Het kraakpand in de Longtinstraat in Jette staat al even hoog op de lokale agenda. De eigenaar, de vzw Damiaanactie, vroeg de rechter in oktober al om het pand te ontruimen, maar door de coronacrisis en het daaropvolgende moratorium op uithuiszettingen konden de bewoners nog even blijven.

De omstandigheden in het pand waren echter niet goed, zo bewezen verschillende inzamelacties voor donaties van elektrische verwarmingstoestellen en warme kledij. Het kabinet van minister van Daklozenopvang Alain Maron (Ecolo) was volgens verschillende bronnen aan het werken aan een alternatieve oplossing voor de bewoners, maar die was vooralsnog nog niet gevonden.

“De overheid lijkt niet in staat het recht op huisvesting te garanderen, terwijl veel openbare gebouwen leeg staan en de particuliere markt gereguleerd zou kunnen worden. Door een campagne van opvorderingen te lanceren, willen wij een solidair en zelfgeorganiseerd antwoord bieden en tegelijkertijd het idee weerleggen dat dit een structurele en afdoende oplossing zou zijn,” zeggen de mensen achter de campagne.

Het gebouw in de Koninckstraat in Molenbeek is volgens de campagne van regionale vastgoedsorganisatie Citydev en staat al geruime tijd leeg, ze zouden ook geen vergunning hebben voor potentiële werken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , solidaire opvordering , kraken , krakerscollectief , Longtinstraat 44

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni