| Het leegstaande kantoorgebouw zit in een verkoopprocedure. De nieuwe eigenaar wil er werken uitvoeren om een meubelzaak te openen.

Gemeente Molenbeek zoekt oplossing voor kraakpand Gentsesteenweg

EC, ZM
© BRUZZ
19/01/2021

Sinds vrijdag bezet een veertigtal mensen een leegstaand gebouw in Molenbeek. De eigenaar is daar niet mee opgezet en stuurde al vier private bewakingsagenten ter plaatse. De gemeente zoekt nu een oplossing. Burgemeester Cathérine Moureaux start een bemiddeling tussen de eigenaar en de krakers.

Het was een verrassing voor de bewoners van het Molenbeekse kraakpand zondagochtend. De eigenaar van het pand zou er plots met vier private bewakers, en hun honden, voor de ingang hebben gestaan. "Ze zorgden ervoor dat niemand nog naar binnen of buiten kon", vertelt Eka, die meedoet aan de bezetting.

Eka en de andere bewoners zijn lid van het collectief 'Solidaire opvordering'. Zij willen leegstaande gebouwen in Brussel inpalmen om er mensen met en zonder papieren in onder te brengen. En dit voormalig kantoorgebouw in Molenbeek leek hen groot genoeg om tot wel 200 bewoners op te vangen. De toekomstige eigenaar, een privéondernemer met verschillende meubelwinkels in Brussel, wil er dan weer liefst zo snel mogelijk een showroom van maken.

“We hebben iemand van de gemeente gecontacteerd, die bevestigde dat zo’n bewaking niet wettelijk is", zegt Eka over het voorval van zondag. "De blokkade werd opgeheven."

"Op basis van de plannen van de eigenaar gaan we met de bewoners bekijken hoe lang zij kunnen blijven"

Cathérine Moureaux, burgemeester Molenbeek

Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek

Burgemeester Cathérine Moureaux (PS) van Molenbeek had maandagochtend een persoonlijk gesprek met de huidige eigenaar en met de toekomstige koper van het pand. Die twee hebben onderling al een compromis gesloten, maar de echte verkoop is nog niet rond. De nieuwe eigenaar wil er een meubelwinkel in openen, zegt woordvoerder Rachid Bargouthi van burgemeester Moureaux.

Plannen voor meubelzaak

"We hebben de eigenaar gevraagd om ons zijn plannen te tonen en documenten over de huidige toestand van het gebouw", zegt Bargouthi. "Op basis van die documenten gaan we met de bewoners bekijken hoe lang zij kunnen blijven." Bargouthi wil verder niet reageren om de bemiddeling niet te bemoeilijken. Hij wijst erop dat de gemeente Molenbeek een heleboel kraakpanden telt en dat ze altijd in onderling overleg om een oplossing proberen zoeken. "Wij voeren geen politiek om mensen uit kraakpanden te jagen. We zijn neutraal in de bemiddeling", zegt Bargouthi.

De burgemeester hield deze maandag ook een overleg met de krakers zelf. Zij hopen dat de eigenaar hun aanwezigheid tijdelijk zal gedogen, zolang het gebouw leegstaat en er niks mee gebeurt. "Eigenaars zeggen altijd dat ze grote plannen hebben", zegt Eka. "Wij willen eerst weten of die er daadwerkelijk zijn."

De gemeente heeft de nodige documenten vandaag nog opgevraagd en wil ze zo snel mogelijk inkijken. Dat moet vooral uitwijzen of het pand veilig genoeg is om mensen in te laten verblijven. De lokale politie van Molenbeek ging vrijdagavond alvast langs met twee agenten. "Dat doen we vooral om te weten wie er woont en met hoeveel ze zijn”, zegt woordvoerster Caroline Vervaet. “We willen hen ook duidelijk maken wat de veiligheidsregels omtrent Covid-19 zijn."

Permanente bezetting

De leden van 'solidaire opvordering' willen er het liefst een permanente bezetting van maken. Ze hopen in dat geval op steun van de gemeente om de sanitaire voorzieningen te verbeteren. Zelf gaan ze er vanuit dat ze ten minste tot 1 maart kunnen blijven, zegt Eka. Tot dat moment geldt in Brussel immers een verbod op uithuiszettingen. Maar in principe is dat verbod niet van toepassing op kraakpanden. Mocht het pand werkelijk onveilig zijn, kan het zijn dat de bewoners het gebouw wel degelijk vroeger moeten verlaten. Dat gebeurde afgelopen lente al in een ander kraakpand in Molenbeek.

De krakers hopen bovendien dat de bewoners van een ander kraakpand in Jette op termijn ook in het Molenbeekse pand terecht kunnen. In dat kraakpand in de Longtinstraat dreigt namelijk al langer een uitzetting. De bewoners uit Jette zijn op dit moment nog niet verhuisd naar Molenbeek. "Daarvoor wachten we tot de situatie stabieler is. Het gaat om mensen die hier niet zijn ingeschreven en we willen contact met de politie zoveel mogelijk vermijden", zegt Eka.

20210115_KRAKERS_GENTSESTEENWEG_MOLENBEEK

| Het pand staat al negen maanden leeg, maar de nieuwe eigenaar zegt er werken te willen uitvoeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, solidaire opvordering, kraakpand Gentsesteenweg, krakerscollectief, krakers, Catherine Moureaux

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni