Gemeente Molenbeek geeft 20 daklozen tijdelijk onderdak

20190314 Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek 4 20190314 Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek 4
© PhotoNews
| Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek
© PhotoNews
| Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek

De gemeente Sint-Jans-Molenbeek heeft vorige donderdag, 2 december, een akkoord bereikt met vastgoedmaatschappij "Logement Molenbeekois" om twintig daklozen tijdelijk onderdak te bieden. Gedurende zes maanden mogen de daklozen in een gebouw verblijven dat nadien gerenoveerd wordt.

Het gebouw is eigendom van Logement Molenbeekois en bevindt zich in de Kempenstraat in Molenbeek. In 2022 wordt het gebouw grondig verbouwd en omgevormd tot moderne woningen. In afwachting van die renovatie krijgt het nu een tijdelijk gebruik.

"Ik ben ter plaatse met de vertegenwoordigers van de bewoners gaan spreken. Na overleg met mijn beheerscomité en de directie stonden we toe dat de dakloze er verblijven. We gaan naar een gratis bewoning van zes maanden", zegt Mohamed Daif, voorzitter van de Logement Molenbeekois.

Dankzij het initiatief krijgen twintig daklozen nu de kans om warm binnen te zitten tijdens de wintermaanden. Het collectief Warm Bed zal de tijdelijke bewoning coördineren. Dit burgercollectief steunt daklozen, personen zonder papieren en asielzoekers. De gemeente Molenbeek zal via haar dienst bemiddeling en daklozensteun toezien op het onderhoud van het gebouw.

"We vangen bijna 500 kwetsbare mensen op ons grondgebied op. Dit is zeer veel voor mijn gemeente. Telkens proberen we te bemiddelen tussen de eigenaars en de bewoners om een dialoog tot stand te brengen. In dit geval ben ik blij met het resultaat van deze snelle overeenkomst. Zo kunnen 20 mensen de winter veilig doorkomen", besluit Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?