| Asielzoekers verblijven in tenten op de brug aan de Koolmijnenkaai, ter hoogte van het Klein Kasteeltje.

Gemeentegrens verdeelt: asielzoekers slapen in tentjes op brug aan Klein Kasteeltje

Rojin Ferho
© BRUZZ
18/11/2022

Asielzoekers verblijven in tentjes op de brug over het kanaal aan de Koolmijnenkaai, ter hoogte van het Klein Kasteeltje. Opvallend: de tentjes staan enkele meters verder op de brug, op het grondgebied van Molenbeek.

De brug over het kanaal ter hoogte van het Klein Kasteeltje is sinds anderhalve maand een toevluchtsoord geworden voor mensen die asiel zoeken. Ze verblijven er buiten in tentjes. Het gaat vooral om alleenstaande mannen.

De brug is gelegen tussen de Toekomststraat (Molenbeek) en De Witte De Haelenstraat (Stad Brussel). Opvallend is dat de tentjes geïnstalleerd zijn langs één kant van de brug, namelijk op het grondgebied van Molenbeek, net niet op het grondgebied van Stad Brussel. De brug kent dus twee verschillende grondgebieden, en nog eens twee verschillende politiezones.

Reden dat de asielzoekers langs één kant van de brug slapen, is omdat zoiets in Stad Brussel niet meer wordt toegelaten. Recent heeft burgemeester Philippe Close (PS) de kartonnen tentjes voor de humanitaire hub aan Thurn & Taxis laten weghalen, omdat Close naar eigen zeggen geen tentenkamp wou in zijn stad.

De gemeente Molenbeek laat weten dat ze deze mensen niet zal wegsturen. “Burgemeester Moureaux jaagt geen asielzoekers weg”, zegt Rachid Barghouti, woordvoerder van Catherine Moureaux (PS).

'Onrechtvaardig'

Wel laat Molenbeek weten dat het stilaan gedaan moet zijn om de gemeente te zien als opvangcentrum. “Stel je voor dat je in je appartement al tien mensen opvangt, maar dat je er nu nog eens tien moet opvangen, ook al is er simpelweg geen plaats meer. Wel, Molenbeek is dat appartement”, legt Barghouti uit. “Wij zijn een arme gemeente, maar toch wordt van ons verwacht dat wij opvang bieden aan honderden asielzoekers. Dat is onrechtvaardig.”

Gevraagd naar een reactie van het kabinet van Philippe Close, burgemeester van de stad Brussel, wordt er doorverwezen naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) en naar Brussels minister Alain Maron (Ecolo), die bevoegd is voor dringende medische hulp.

Ondertussen zorgt de precaire situatie op de brug voor heel wat verontwaardiging bij veldorganisaties. “Het is een anekdote die de absurditeit van de opvangcrisis van vandaag aantoont”, zegt Magali Pratte in een interview. “Dakloze asielzoekers begrijpen er niets van. Ze hebben recht op opvang, maar zelfs als ze op straat slapen, mag dat op een deel van de brug wel, en op het andere niet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , asielzoekers , asielopvang , Klein Kasteeltje , Philippe Close , Catherine Moureaux

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni