Na 18 maanden gedwongen sluiting door de coronamaatregelen mogen nachtclubs terug openen op vertoon van Covid Safe Ticket (CST) en identiteitskaart
© Belgaimage | Na 18 maanden gedwongen sluiting door de coronamaatregelen mogen nachtclubs terug openen op vertoon van Covid Safe Ticket (CST) en identiteitskaart.

Gemeenten in laatste rechte lijn voor coronapas: ‘Informeren boven sanctioneren’

TDN
© BRUZZ
13/10/2021

Op een vergadering met minister-president Rudi Vervoort (PS) en gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) hebben de 19 Brusselse burgemeesters de laatste praktische details ontvangen over de uitrol van het Covid Safe Ticket (CST). Wat de verificatie betreft, staan de gemeenten er alleen voor. De politie zal slechts sporadisch controles kunnen uitvoeren. “Daardoor wordt sensibilisering extra belangrijk."

Vanaf vrijdag moet iedereen in Brussel de coronapas tonen om toegang te krijgen tot cafés, restaurants, sporthallen, congressen en andere evenementen met meer dan 50 aanwezigen. De verificatie van het CST komt toe aan de uitbater of organisatoren. Veel gemeenten zitten met de handen in het haar, want waar vind je extra personeel? En hoe zal gecontroleerd worden of horecazaken zich wel houden aan de nieuwe maatregel?

Geen extra personeel of middelen

De voorbije weken werd op geïmproviseerde wijze al gezocht naar antwoorden op lokaal niveau, maar woensdag werd op een Conferentie van Burgemeesters de laatste vragen beantwoord. Een eerste belangrijke: er komt geen extra steun voor de gemeenten om de CST-controles uit te voeren. Niet financieel, maar ook niet in termen van mankracht. “Daar hadden we om gevraagd, vooral om de toegang tot de rusthuizen te organiseren”, zegt burgemeester Vincent De Wolf (MR) van Etterbeek.

Maar ook voor de sportinfrastructuur hadden de gemeenten op steun gerekend. “Dat die hulp er niet komt, is problematisch. Er zijn veel Brusselse sportzalen en zwembaden. En deze ontvangen allemaal bezoekers op hetzelfde moment, voornamelijk na de werkuren”, aldus De Wolf, voorzitter van de burgemeestersconferentie. “Het wordt een moeilijk te leggen puzzel, voor de gemeenten maar ook voor de sportverenigingen en andere actoren die het CST verplicht implementeren.”

Wel zullen de gemeenten gratis antigeentesten ontvangen van Iriscare, zodat ook niet-gevaccineerd personeel de verificatie van het CST voor zich zal kunnen nemen.

Sint-Jans-Molenbeek Ribaucourt gemeenschapswacht veiligheid
© PhotoNews | Molenbeekse gemeenschapswacht (archief): Brussel wil dat ook zij controles mag uitvoeren op het CST.

Als oplossing voor het gebrek aan mankracht wordt intussen gekeken naar de gemeenschapswachten. “Maar volgens een circulaire van de minister van Binnenlandse Zaken mogen zij voor de verificatie van het CST niet ingezet worden”, merkt De Wolf op. “Nochtans behoort het uitvoeren van controles tot hun dagelijkse activiteiten: op markten, tijdens manifestaties en op straat. Ze werden zelfs ingezet in de terreurstrijd.” Vervoort zal Annelies Verlinden (CD&V) contacteren om de circulaire te laten aanpassen.

Sporadische politiecontroles

Bedoeling van de bijeenkomst was ook om de maatregelen te stroomlijnen, zodat in alle gemeenten een gelijkaardig beleid wordt gevoerd. De focus komt op sensibilisering en informeren te liggen. Wat de sanctionering betreft, zal de politie sporadisch controles uitvoeren in horecazaken. “Agenten doen wat ze kunnen. Permanente controles zijn onmogelijk. Hun takenpakket is al zo uitgebreid. En niet alles is verenigbaar. Als er honderd mensen staan aan te schuiven om de sporthal binnen te mogen, kan dat wel eens verkeerd lopen. En ook dan reken je op de politie”, zegt Vincent De Wolf.

De burgemeesters rekenen tot slot op de bereidwilligheid van horeca-uitbaters. “We weten dat veel te maken zal hebben met het beschikbare personeel. Het verloop in de sector was groot, door de lange lockdown”, aldus De Wolf. “Daarnaast heb je er ook die de CST-verificatie niet zullen uitvoeren. Helaas heb je als burgemeester niet alles in de hand. Daarom zullen de sporadische controles belangrijk zijn en gefocust op de horecazaken.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie