Nawal Ben Hamou (PS), Brussels Staatssecretaris, belast met Huisvesting en Gelijke Kansen
© PhotoNews | Nawal Ben Hamou (PS), Brussels Staatssecretaris, belast met Huisvesting en Gelijke Kansen.

Gewest wil wetgeving rond praktijktesten op huurmarkt herzien

Eva Christiaens
© BRUZZ
19/06/2020

De Brusselse regering wil de wetgeving rond praktijktesten op de huurmarkt evalueren. Dat heeft staatssecretaris voor Huisvesting en Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS) vrijdag aangekondigd in het parlement. De huidige wetgeving is te streng, vindt Ben Hamou. Er komt een werkgroep en op korte termijn ook een online meldingsformulier voor wie slachtoffer is van discriminatie.

Staatssecretaris Ben Hamou zei vrijdag in het parlement dat de huidige wetgeving "niet werkt".

Deze week schreef BRUZZ dat bijna een jaar sinds de wetgeving rond praktijktesten van kracht ging, nog altijd geen enkele praktijktest is uitgevoerd bij Brusselse makelaars. Nochtans durft volgens onderzoek van de VUB gemiddeld één op de vijf makelaars kandidaat-huurders een bezoek te ontzeggen op basis van hun etnische afkomst.

"Jammer genoeg gebeurt het nog te vaak dat Brusselaars gediscrimineerd worden om toegang te krijgen tot een woning. U heeft gelijk dat dat onaanvaardbaar is", zei Ben Hamou vrijdag in het parlement, als reactie op de kritiek van one.brussels, Groen, Ecolo en PVDA, die pleitten voor proactieve praktijktesten. "Het gebruik van praktijktesten is vandaag strikt omkaderd volgens drie cumulatieve voorwaarden: er is een klacht of melding nodig, er moet een ernstige aanwijzing van discriminatie zijn en er mag geen sprake zijn van uitlokking. Ik ben akkoord dat die voorwaarden te streng zijn", zei Ben Hamou.

De Brusselse regering belooft daarom dat de huidige regels nog voor het einde van het jaar zullen worden geëvalueerd. "Ik zal een werkgroep oprichten om de kwestie te verbeteren. Die zal zich ook buigen over de invoering van proactieve testen", zei Ben Hamou.

Meldingsformulier

Een proactieve test wil zeggen dat makelaars gecontroleerd kunnen worden door een inspecteur, zonder dat er eerst een melding van discriminatie nodig is. Volgens de huidige wetgeving kan dat niet, maar er worden voorlopig heel weinig klachten gemeld.

"We zullen de komende maanden ook een communicatiecampagne lanceren om de Brusselaars te sensibiliseren over hun rechten en hen te overtuigen om klacht in te dienen tegen discriminatie", zei Ben Hamou daarover. "Op dit moment is er al een online meldingsformulier, maar de website van Brussel Huisvesting zal de komende dagen worden verbeterd om dat formulier beter zichtbaar te maken."

De staatssecretaris wees er nog op dat Brusselaars de gewestelijke huisvestingsinspectie ook telefonisch of via e-mail kunnen contacteren om discriminatie door makelaars of verhuurders te melden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, praktijktesten, Nawal Ben Hamou, discriminatie huurmarkt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie