© Ivan Put

‘Gewijzigde parkeerordonnantie is lege doos’

© BRUZZ
22/06/2016

Mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) heeft maandag zijn wijzigingen aan de parkeerordonnatie bekend gemaakt. De groene oppositie is niet onder de indruk. "Hebben we hiervoor de invoering van het parkeerplan twee jaar moeten uitstellen?"

De parkeerordonnantie hangt nauw samen Gewestelijk parkeerbeleidsplan. De oorspronkelijke ordonnantie werd al in 2009 goedgekeurd, maar het parkeerbeleid van de grond krijgen bleek een werk van bijzonder lange adem.

De wijzigingen aan de ordonnantie zijn het resultaat van een nieuwe consultatieronde bij de Brusselse gemeenten. Ze werden maandag door Smet aan de commissie Infrastructuur voorgelegd. “De wijzigingen verschaffen duidelijkheid waar er vandaag twijfel bestaat, ze verbeteren het parkeerbeleid waar er in de praktijk een al dan niet juridisch probleem blijkt en ze spelen in op de actualiteit waar door technologische evoluties de ordonnantie achterhaald blijkt”, aldus Smet.

In de praktijk betekent dit, dat bijvoorbeeld gehandicapte personen nu ook gratis kunnen parkeren in een oranje of rode zone, dat de gemeenten retributies per minuut mogen hanteren, dat er een gewestelijke vrijstellingskaart komt en dat de gemeenten zonder voorwaarden worden vertegenwoordigd in de raad van bestuur van het gewestelijk Parkeeragentschap.

'Twee jaar kwijt door getalm'
Groen en Ecolo zijn niet mals voor de gewijzigde ordonnantie, waarvan het opstellen de nodige vertraging met zich meebracht. "Hebben we hiervoor de invoering van het parkeerplan twee jaar moeten uitstellen?", vragen Bruno De Lille (Groen) en Céline Delforge (Ecolo) zich af. "We hebben dringend een goed parkeerbeleid nodig. Door het getalm van de Brusselse regering hebben we echter heel veel kostbare tijd verloren wat de gezondheid van de Brusselaars schaadt en onze economie in de problemen brengt."

Volgens de groenen is de nieuwe ordonnantie een lege doos, zonder belangrijke wijzigingen. "De vermindering van het aantal parkeerplaatsen of het verkleinen van de zone waarin een bewonerskaart geldt, interessante zaken die de SP.A tot nu toe eiste, vinden we bovendien helemaal niet terug”, aldus Groen-fractieleider De Lille.

Smet had dus het bestaande parkeerplan kunnen uitvoeren, zonder op de gewijzigde ordonnantie te wachten, dixit de groenen. "Alleen maar omdat de minister het klaarliggende parkeerbeleidsplan van de vorige regering niet wou uitvoeren, heeft hij de Brusselaars met minstens twee jaar extra verkeersproblemen opgezadeld”, aldus Ecolo-parlementslid Delforge.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie