Gezien: 50-tal sans-papiers betoogt tegen andere sans-papiers in Elsene

GR, KVDP
© BRUZZ
13/04/2022

Een vijftigtal sans-papiers heeft vandaag geprotesteerd tegen een andere groep sans-papiers die onderdak heeft gevonden in een leegstand pand in de Voltastraat in Elsene. Ze verbleven lange tijd samen in het KBC-gebouw in de Havenlaan. Maar dat wordt binnenkort afgebroken. Een deel van de groep besliste om te verhuizen naar Elsene, een ander deel om te blijven. Maar nu willen de achterblijvers alsnog intrekken in de Voltastraat.

‘Occupation Zone Neutre’, dat is de naam van het collectief van sans-papiers dat al sinds augustus het KBC-gebouw aan de Havenlaan bezet. De groep had van de gemeente Molenbeek de toestemming gekregen om het pand tot eind maart te bezetten.

Dan zou de eigenaar ervan starten met afbraakwerken. Maar een deel van de sans-papiers respecteerde die deadline niet. Zij kregen uitstel en moesten ten laatste tegen vrijdag 8 april daar de deur achter zich toetrekken.

'Bijzonder jammer conflict'

110 van de 160 sans-papiers die in het KBC-gebouw verbleven, zijn wel op tijd vertrokken. Zij gingen in op het voorstel van de gemeenten Molenbeek en Elsene om te verhuizen naar een leegstaand kantoorgebouw in de Voltastraat in Elsene. Daar mogen ze nu voor een jaar wonen. Het Gewest neemt de elektriciteitskosten voor zijn rekening.

De vijftigtal sans-papiers die zijn achtergebleven, willen zich nu alsnog bij de groep in de Voltastraat voegen. Maar daar is ondertussen de maximumcapaciteit bereikt. Ze beschuldigen Saïd Elouizi, woordvoerder van de sans-papiers, van verraad. Maar die zegt dat er wel degelijk een oplossing is voor hun, alleen niet in Elsene.

“Er is nog plaats genoeg in een tijdelijke bezetting in Schaarbeek, dus ik begrijp niet waarom hier vandaag geprotesteerd wordt. Het is bijzonder jammer dat het zover is moeten komen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni