Gezien: betogers boenen het Muntplein schoon

Marcherend door de straten van Brussel scandeerden dinsdag 8.000 actievoerders in een rood, blauw of groen vakbondsjasje allemaal hetzelfde: "Meer personeel!" Zo'n 100 mensen van de christelijke bediendebond CNE vatten post op het Muntplein, waar ze de weg, verkeersborden en stoplichten zelfs een poetsbeurt gaven.

Op het Muntplein is de Franstalige christelijke bediendebond CNE druk in de weer. Ze willen schoon schip en hopen dat de verkiezingen heel wat veranderingen met zich meebrengt. "Wij willen een nieuwe regering", vertelt VĂ©ronique Van Den Eden aan BRUZZ, zij is spoedverpleegster in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht.

"Wij hebben drie tot vier man te weinig per dienst, er zijn te weinig dokters, er is niet genoeg tijd om ons werk goed te doen en daardoor krijgen we stress en zijn we ongelukkig", gaat Van Den Eden verder. "Weg met Maggie De Block, weg met iedereen!"

Nood aan verandering

Duizenden werknemers uit de sociale non-profitsector laten op deze dag hun stem horen en hopen dat de nieuwe regering naar hen zal luisteren. Ze willen verschillende dingen zien veranderen: een lagere werkdruk en dus meer personeel, lagere quota's en meer subsidies.

Mieke Mertens werkt al dertig jaar in de kinderopvang. "Wij zijn met twee voor achttien baby's en peuters, we werken met een maximale bezetting van kinderen met een minimum aan personeel." Ze wil dat minister van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V), die norm naar beneden haalt zodat ze weer kwalitatieve zorg kan bieden. "Wij werken soms met tranen in onze ogen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?