© BVR - BRUZZ

Gezien: Frituur Fontainas dan toch weg

VT
© BRUZZ
07/12/2017

Frituur Fontainas is niet meer. De gemeente heeft de frituur op de Fontainasstraat donderdagochtend ontmanteld. Daarmee komt er een voorlopig einde aan een Griekse tragedie aan de Hallepoort.

Het verhaal begint in 2013. De Griekse uitbater Barsakis kreeg toen te horen dat het Jacques Francksquare in Sint-Gillis, waar zijn frietkot staat, gerenoveerd wordt. De gemeente laat weten dat er tijdens de renovatie geen plaats meer is voor zijn frietkot.

Petitie
De werken aan het plein werden toen uitgesteld, waardoor de frituur toch langer kon blijven. Tijdens de zomer van dit jaar liet Sint-Gillis opnieuw weten aan Barsakis dat de frituur weg moest. De werken zouden immers van start gaan. De familie Barsakis wil er niets van weten en krijgt ook steun van buurtbewoners en frietliefhebbers, die een petitie starten.

In oktober valt er nogmaals een brief in de bus van de uitbaters. Nieuwe deadline voor de ontmanteling: 6 oktober. Barsakis trekt dan naar de Raad van State om protest aan te tekenen tegen de beslissing. Die oordeelde dat de gemeente Sint-Gillis het recht aan zijn kant heeft.

Gemeente ontmantelt zelf
De gemeente liet toen weten dat ze van plan zijn de frituur zelf te ontmantelen als de eigenaars dat niet doen. Barsakis had tot 4 december om in te pakken, maar heeft dat dus niet gedaan.

© BVR - BRUZZ

Donderdagochtend is de gemeente dan maar zelf gestart met het afbreken van de frituur, op kosten van Barsakis. "De aanwezigheid van de frituur bemoeilijkt momenteel het verloop van de werf voor de heraanleg van de Jacques Francksquare en de Vorstsesteenweg," laat Sint-Gillis weten. “Het College van Burgemeester en Schepenen heeft al het mogelijke gedaan om de uitbater van frituur Fontainas de kans te geven zijn installatie in optimale omstandigheden te ontmantelen," klinkt het verder.

De gemeente laat ook weten dat ze de uitbater hebben voorgesteld de frituur zes maanden lang in een gemeentelijke infrastructuur onder te brengen om hem de kans te geven een oplossing te zoeken.

© BVR - BRUZZ

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie