De Oekraïense vlag wappert in de middenste boog van de Triomfboog in het Jubelpark

| In het Jubelpark in Brussel is maandag de Oekraïense vlag gehesen aan de Triomfboog.

Gezien: Oekraïense vlag gehesen aan Brusselse Triomfboog

© Belga
09/05/2022

In het Jubelpark in Brussel is maandag de Oekraïense vlag gehesen aan de Triomfboog. Het gaat om een symbolisch signaal om de Oekraïense bevolking te ondersteunen op 9 mei, de Dag van Europa.

"9 mei is de dag waarop we de vrede en eenheid in de Europese Unie in de kijker zetten. Op deze symbolische dag en plaats, in Brussel, hoofdstad van België en van de Europese Unie, hijsen we de Oekraïense vlag. Het gaat om een gemeenschappelijke actie in verschillende landen van de EU. Het drukt onze steun uit aan de Oekraïense bevolking, die getroffen is door de oorlog," zegt Mathieu Michel (MR), staatssecretaris belast met Regie der Gebouwen en de Federale Culturele Instellingen.

De vlag van Oekraïne hangt niet enkel in ons land uit op een emblematische locatie. Ook in andere Europese steden vindt de symbolische actie plaats. Zo zal onder meer de Eiffeltoren in Parijs ook de Oekraïense kleuren aannemen. Normaal gezien hangt op 9 mei de Europese vlag uit aan de Triomfboog, maar dat is dit jaar uitzonderlijk anders.

"Andere jaren herdenken we zo de Schumanverklaring, die op 9 mei 1950 de aanzet gaf tot wat later zou uitgroeien tot de Europese Unie. Vandaag echter wappert de Oekraïense vlag in het Jubelpark: een klaar en duidelijk signaal van solidariteit met en steun voor Oekraïne en de Oekraïense bevolking, zowel van België als van de hele Unie," vertelt Michel Jaupart, algemeen directeur van het War Heritage Institute.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni