| Toen het beeld eenmaal in het park stond, werd het al snel speelgoed voor kinderen.

Gezien: opvallend Poetin-beeld in Leopoldpark

JDK
© BRUZZ
24/02/2023

In het Brusselse Leopoldpark stond vrijdagochtend plots een opvallende sculptuur. Een harsen beeld van Vladimir Poetin op een speelgoedtank, helemaal in het rood. Kunstenaar James Colomina wil ermee "de absurditeit van de oorlog en de moed van alle kinderen tijdens deze tragische situatie" onderstrepen.

Colomina plaatste het harsen beeld (zonder toestemming) in de zandbak van het Leopoldpark. Een initiatief om de trieste verjaardag van de invasie in Oekraïne te herdenken precies één jaar geleden, aldus de kunstenaar. Het beeld werd met opzet vlak bij het Europees Parlement geplaatst.

Het Poetin-beeld zal zolang de oorlog voortduurt steeds verhuizen naar andere locaties. Alvorens het beeld hier in Brussel terechtkwam, stond het in Parijs, en vervolgens gaat het nog naar Barcelona en New York.

Volgens de kunstenaar is vooral de speelgoedtank symbolisch zeer belangrijk. “Kinderen worden gegijzeld in gewapende conflicten,” aldus Colomina. “Mijn boodschap is dat oorlog absurd is, er zijn geen winnaars.”

De kunstenaar koos voor de kleur rood "omdat die emotie oproept". Het is de kleur van bloed, gevoelens, liefde en geweld, en dat past bij Poetin, aldus Colomina.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni