| De toren van Eggevoord in het Leopoldpark.

Eggevoordetoren in Leopoldpark wordt Brussels erfgoed

EC
© BRUZZ
03/07/2021

De Brusselse regering heeft een bakstenen toren in het Leopoldpark als erfgoed beschermd. De Eggevoordetoren dateert uit de late 16de eeuw en was toen een belangrijke post van de burggraven van Eggevoord in de Maalbeekvallei.

Dat heeft de Brusselse regering donderdag beslist. De Eggevoordetoren staat in het Leopoldpark, dat zelf al beschermd is als landschap.

De bakstenen toren dateert wellicht uit de late 16de eeuw. De burggraven van Brussel bezaten toen een domein in Eggevoord, aan de westelijke helling van de Maalbeekvallei. Ze noemden dat de 'heerlijkheid' van Eggevoord. "De toren vormt hier een van de oudste overblijfsels van", zegt het kabinet van staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (one.brussels-Vooruit). De toren is dus zowel historisch als archeologisch authentiek en "belangwekkend", aldus Smet. De plafonds en dakgebinten van de toren zijn manueel uitgezaagd en gesigneerd met een jaartal.

Wat later, in de 17de eeuw, werd er nog een vierkanten paviljoen aangebouwd. Dat heette het Vischhuis en bevatte visbassins. Daarnaast was er ook nog een kasteel aan verbonden, een molen en een herberg met bierhuis. Die gebouwen staan er nu niet meer.

Pas sinds 2019 is de Eggevoordetoren weer zichtbaar in het Leopoldpark, dat toen een grondige uitbreiding kreeg. Voordien was de toren verscholen achter de bomen.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni