| Georges Gilkinet (Ecolo), de federale minister van Mobiliteit.

Gilkinet over geluidsoverlast luchthaven: 'Niet de geluidsvuilnisbak van Europa worden'

© Belga
06/04/2023

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) wil nog voor het zomerreces een oplossing op tafel leggen voor de geluidsoverlast rond de luchthaven van Zaventem. Dat kondigde hij donderdagochtend aan bij de Brusselse televisiezender BX1.

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft aangekondigd dat hij nog voor het zomerreces een oplossing wil presenteren voor de geluidsoverlast rond de luchthaven van Zaventem. Het dossier bezorgt de politiek al jarenlang hoofdbrekens en kostte de federale overheid sinds 2015 al meer dan 24 miljoen euro aan dwangsommen en advocatenkosten.

Gilkinet wil vooral de geluidsoverlast voor de omwonenden van de luchthaven verlichten en zal daarbij rekening houden met het standpunt van de Brusselse gemeenten. Hij benadrukte dat er al veel maatregelen zijn genomen om de overlast te verminderen, zoals het verhogen van heffingen voor luchtvaartmaatschappijen met een oude, vervuilende en luide vloot en het vrijmaken van 2,7 miljoen euro voor skeyes om ecologischere en stillere vliegprocedures te testen.

De milieuvergunning van de luchthaven van Zaventem, een Vlaamse bevoegdheid, vervalt in de zomer van 2024. Gilkinet benadrukt dat de andere gewesten hierbij ook betrokken moeten worden en heeft een brief geschreven aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams minister-president Jan Jambon. Hij kreeg nog geen antwoord. Gilkinet zegt niet te aarzelen om het Overlegcomité bijeen te roepen over de kwestie.

Gezondheidsschade

Uit een recente studie van de Bond Beter Leefmilieu blijkt dat de vluchten op Brussels Airport hinder veroorzaken bij 220.000 omwonenden. De kosten van de gezondheidsschade worden geschat op meer dan 1 miljard euro per jaar.

Hoewel de topman van het Nederlandse Schiphol eerder deze week aankondigde dat alle nachtvluchten tegen eind 2025 zullen worden geschrapt, heeft Gilkinet zich hier nog niet over uitgesproken. Wel benadrukt hij dat Brussel "niet de geluidsvuilnisbak van Europa" mag worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni