eindejaar 2021

Godfried Roelant blikt terug op 2021

© BRUZZ

Tradities zijn er om in ere te houden, zelfs in tijden van corona. En dus leggen we onze BRUZZ-medewerkers een aantal eindejaarsvragen voor. Vandaag: redacteur Godfried Roelant.

De favorieten van Godfried

 • BOEK: Ik ben er niet van Lize Spit. Het is natuurlijk een oorverdovend clichĂ© om als BRUZZ-medewerker te kiezen voor Ik ben er niet. Maar toch schuif ik haar werk naar voor, omdat ik bijzonder hou van de accurate stijl waarmee ze de dingen kan beschrijven. Het is soms wat mysterieus, en tegelijkertijd heel herkenbaar. En BRUZZ komt er natuurlijk een twintigtal keer in voor 😊
 • MUZIEK: In een coronajaar is het natuurlijk moeilijk om er een volwaardig concert uit te kiezen. Zonder, of met een beperkt publiek, is het altijd maar een zoutloze versie van het origineel. Maar als ik toch iets moet kiezen, dan ga ik voor Chicos Y Mendez in de AB. Ik was er per toeval, maar de opzwepende beats en latin vibes gaven me toch even het gevoel te kunnen ontsnappen aan de crisis.
 • RADIO: Geen vernieuwende of verrassende keuze, maar het is altijd weer aangenaam luisteren naar de stem van Friedl' Lesage en die van haar gasten op zondag tijdens TouchĂ©. Niet alleen de beginvraag zelf, ‘Hoe zou je jezelf omschrijven?’, maar ook de manier waarop ze die voorlegt geeft telkens weer een vertrouwd gevoel. Het zijn altijd rake gesprekken met interessante mensen die je, zoals de titel het zelf zegt, altijd wel ergens raken. Een favoriete gast heb ik niet, dus ik zou zeggen: ontdek ze allemaal.
 • RESTAURANT: Het is misschien niet helemaal te verantwoorden. Maar recht tegenover de Oude Begijnhofkerk, waar asielzoekers dit jaar regelmatig in hongerstaking waren, ligt de leuke eetplek La Guinguette en Ville. Het was voor mij een ontdekking en met de paardensteak zit je altijd goed.
 • SHOP: Elak. Het klinkt misschien belachelijk, maar het is de plek waar ik het meeste naartoe trek. In mijn appartement gaat alles altijd kapot. En dan is een shop als Elak, dichtbij het Bloemenhofplein, een welgekomen redding.

Godfried blikt terug en vooruit

 • Wie is voor jou de Brusselaar van het jaar?
  De growdfunding van ZUUR. Never waste a good crisis. Churchill zou jaloers zijn geweest op de jongens rond growfunding campagne ZUUR. In een crisistijd moet iedereen creatief uit de hoek komen, maar wat de ZUUR-campagne voor de horeca heeft betekend, is solidariteit op extreem grote schaal. Eendracht maakt macht, het zat allemaal vervat in ZUUR. En het smaakte bovendien nog eens lekker ook.
 • Wat heeft je kwaad gemaakt in 2021?
  De anti-vaxbetogingen. De vrijheid van de een begint, waar die van een ander eindigt. Het lijkt maar niet door te dringen bij de vele antivaxers die bijna wekelijks op straat komen om zich te verzetten tegen het enige middel dat voorlopig werkt tegen dat verdomde virus. Op momenten dat de zorg kreunt onder overbezetting en mensen nog dagelijks sterven aan COVID-19, is het bijna crimineel om een dergelijk standpunt in te nemen. Het getuigt van een totaal gebrek aan burgerzin en ongeloof in de wetenschap. En laat het nu juist dat het enige zijn wat ons kan redden. Er is geen alternatief.
 • Wat maakte je blij in 2021?
  De grappen en grollen van Felice MazzĂč. Hoewel ik paars-witsupporter ben in hart en nieren, kan ik toch ook genieten van het mooie voetbal van Union Saint-Gilloise. En nog des te meer van het charisma van peoplemanager bij uitstek Felice MazzĂč. Het is mooi om te zien hoe hij van een groep voetballers een hecht team heeft kunnen maken. En dat geldt ook voor de tribunes. Iedereen is er welkom en er heerst een sfeer van verbondenheid die je nergens anders ziet. Het toont nog maar eens de schoonheid van sport aan.
 • Wat was je meest gĂȘnante videocall-moment?
  Digitale aperitief. Het spijt me, maar ik kan de ‘digitale apertitief’ maar niet omarmen. Het komt samen op de lijst van irritante begrippen zoals ‘brunchen met de kids’ en ‘bubbels’. Via een videovergadering samen bier of wijn drinken. Het voelt onnatuurlijk aan en zorgt voor tenenkrullende momenten wanneer een collega of vriend nog maar eens een idiote achtergrond achter zich laat verschijnen. Maar even goeie vrienden wel!
 • Op welke plek vonden we jou vaak terug het afgelopen jaar?
  Gare Maritime. Hoe je het draait of keert, in dit houten walhalla kon je zelfs in lockdowntijden warm genieten van een drankje, dat je weliswaar zelf moest meebrengen. Uiteraard met de nodige afstand en bijpassend mondmasker. Het dak lekte af en toe, maar dat nemen we er graag bij. Nog een ontdekking: de Lourdesgrot in Jette. Een mirakel heb ik er niet gezien, maar om mijn naam toch wat eer aan te doen, zoek ik soms eens het spirituele en religieuze op. Op wandelafstand van mijn voordeur in Laken, passeerde ik toevallig langs dit toch wel merkwaardige plekje. Voor velen misschien al bekend, voor mij een ontdekking. De vele kaarsjes maken het een nostalgische plek. Let there be light.
 • Wie ben je beginnen te volgen op sociale media?
  Average Rob. Allesbehalve onbekend, maar daarom niet minder goed. Rob Van Impe beheerst de kunst van humor, en dat in combinatie met goede video en montageskills. Spek voor de bek van iedereen die houdt van absurde situaties, met het BK stokpaardrijden als absolute hoogtepunt. En dan werd hij ook nog eens kampioen in verschillende onderdelen. Lachen!
 • Wat was de belangrijkste gebeurtenis van het jaar?
  De komst van het vaccin. Het sluit met de antivaxbetoging nauw aan bij mijn grootste ergernis, en dat is natuurlijk niet onlogisch. Maar de komst van het vaccin bood opnieuw perspectief. Het woord is gevallen. Iedereen had er nood aan en dankzij de vaccins kwam het er ook, zij het dan, nog altijd, met vallen en opstaan.
 • Op wie of wat zet je je geld in volgend jaar? Wie/wat gaat het maken?
  Moeilijk, en ook altijd gevaarlijk om voorspellingen te doen. Maar als ik toch moet kiezen, dan zet ik mijn geld letterlijk in op cryptomunten. Ze breken, ondanks de vele terugvallen, telkens weer door het financiële plafond en zijn voorbestemd om het betaalmiddel van de toekomst te worden. Bitcoin is er al langer, maar daarnaast zijn er veel andere altcoins die mogelijkheden bieden.
 • Wat was de trend van 2021?
  Zagen over RSC Anderlecht. In heel mijn leven heb ik nog nooit zo hard geklaagd en gezaagd over de prestaties van paars-wit. Laat ons hopen dat de tanker snel gekeerd kan worden. Trust the process, zeker?

De lijstjes van 2021

De beste film of voorstelling, het moment dat ons kwaad of net blij maakte? De BRUZZ-collega's vulden de traditionele eindejaarslijstjes in en delen ze graag met jou.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?