eindejaar 2021

Ruth Plaizier blikt terug op 2021

© BRUZZ

Tradities zijn er om in ere te houden, zelfs in tijden van corona. En dus leggen we onze BRUZZ-medewerkers een aantal eindejaarsvragen voor. Vandaag: graficus Ruth Plaizier.

De favorieten van Ruth

 • BOEK: wegens corona veel gelezen. Dit sprong eruit:
  • De avonden heb ik herlezen als moeder met pubers in huis in coronatijden. De onbedwingbare drang om naar buiten te gaan en uit te breken zonder dat daar noodzakelijk een redelijke verklaring voor is. Het willen ontsnappen aan je ouders. De moeder vol goede bedoelingen om het thuis gezellig te maken en alles in goede banen te leiden en hoe ergerlijk dat kan zijn.
  • Bericht aan de rattenkoning van Harry Mulish over de provo’s in Nederland heb ik herlezen naar aanleiding van acties van Extinction Rebellion en La Boum.
  • De platformsamenleving, strijd om publieke waarden in een online wereld: een boek over de impact van platforms als Uber op de samenleving. Helpt onder meer om de hele taxisaga beter te snappen, maar heeft het ook over hoe platforms ingrijpen op de media en het onderwijs. Ik werd er allesbehalve vrolijk van, maar ben wel echt blij dat ik het gelezen heb.
  • Shuggie Bain, ik heb tranen met tuiten geweend.
 • FILM: Maudie op tv. Ik weet niet wat het zegt over mij en mijn vriend, maar op een of andere manier herkenden we er onszelf in. Twee onaangepaste mensen die toch hun draai in het leven gevonden hebben.
 • THEATER: Jonathan op Theater aan Zee. We waren een aantal dagen in Oostende met de familie en hebben daar twee voorstellingen gezien. Was een heel leuke sfeer. Bruno Vanden Broecke laat je en stoemelings over van alles nadenken.
 • DANS: Birds van Seppe Baeyens. Eerst bij Ultima Vez en nu ook onder de naam Leon. Surplus is dat mijn dochter meedanst.
 • MUZIEK: Geen concerten gezien, wel alvast tickets voor Wim Mertens in Bozar en Sons of Kemet in de AB volgend jaar.
 • RADIOPROGRAMMA / PODCAST: Op Musiq3 Chronique économique, dat is in drie minuten een economisch nieuwtje uitgelegd door hoofdredacteur van Trends/Tendances Amid Faljaoui. Hij doet dat super toegankelijk en weet mij altijd de indruk te geven dat dat nieuwtje er helemaal toe doet. Dat voelt altijd goed 🙂 Het is om kwart voor acht ’s ochtends. Voor corona luisterde ik standaard elke ochtend, nu iets minder. Maar telkens als ik geluisterd heb, ben ik tevreden.

Ruth blikt terug en vooruit

 • Wie is voor jou de Brusselaar van het jaar?
  Caroline Pauwels, rector van de VUB. Ik vind het knap hoe ze inzet op grensoverschrijdende samenwerkingen.
 • Wat heeft je kwaad gemaakt in 2021?
  Het dédain waarmee sommigen zeggen dat het zorgpersoneel ontslagen moet worden indien ze zich niet laten vaccineren. Doet mij denken aan Stromae in ‘Santé’ met de zinnen ‘Toute façon elle est payée pour le faire’ ‘Appelle-moi ton responsable Et fais vite, elle pourrait se finir comme ça ta carrière’. Het gaat mij niet over of ik vind dat ze zich niet moeten laten vaccineren, maar de toon waarop het gezegd wordt.
 • Op welke plek vonden we jou vaak terug het afgelopen jaar?
  Mijn tafel in de living aan het raam, met mijn BRUZZ-computer.
 • Welke plek heb je het afgelopen jaar ontdekt?
  Mijn tafel in de living aan het raam 🙂 Het zicht op het park en de speeltuin. De patronen die ik begon te zien, welke mensen op welke uren. Het meest frappant vond ik hoeveel volwassenen schommelen, in hun eentje, heel hard.

De lijstjes van 2021

De beste film of voorstelling, het moment dat ons kwaad of net blij maakte? De BRUZZ-collega's vulden de traditionele eindejaarslijstjes in en delen ze graag met jou.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?