Grootschalige campagne moet Brussel LGBT-vriendelijker maken

TD
© BRUZZ
15/05/2018

Brussel is een diversiteitscampagne rijker. Staatssecretaris voor gelijke kansen Bianca Debaets (CD&V) stelde de campagne voor in de Brusselse lesbische bar Mothers & Daughters. "We zijn het aan de vele LGBTQI+-verenigingen verschuldigd om voortrekker te zijn en garant te staan voor gelijke rechten voor iedereen," zegt Debaets.

Aan de hand van videogetuigenissen op sociale media, kleurrijke posters, evenementen in Brussel en een uitgebreide website wil de campagne zichtbaarheid van LGBTs (holebi's en transpersonen)
verhogen en de Brusselaars sensibiliseren om toleranter te zijn tegenover LGBTs.

De campagne krijgt ook een hashtag met zich mee, #sharethecolor. Die moet de Brusselse bevolking
verenigen achter waarden van openheid en engagement om de seksuele en genderdiversiteit te ondersteunen, klinkt het. Bedoeling is dat burgers (en influencers op sociale media) foto's delen van hun pink, gelakt in een felle kleur.

Het grootschalige initiatief komt er niet zo lang na een nieuw geval van homofoob geweld, aan de Beurs. De posters sluiten volgens Debaets naadloos aan bij de 'hardere' maatregelen, die dat geweld moeten indijken, zoals het Brusselse en interfederale actieplan tegen homo- en transfobie.

campagne sharethecolor

| Activiste Rachael is een van de gezichten van de grootschalige diversiteitscampagne van het Brussels Gewest.

Feelgood

"Het nieuwe actieplan zet in op bestraffing, maar feelgoodcampagnes zijn ook nodig. Aanvaarding stimuleer je niet met harde hand," zegt ze aan de krant De Morgen.

De posters vertellen verhalen van LGBTs maar ook van mensen die opkomen voor de rechten van anderen. Zo spreekt Rachael, een Engelse afro-feministische militante, trots over haar biseksualiteit en heeft Gilbert het over zijn kleinzoon, de zoon van twee papa's.

De website die bij de campagne hoort verzamelt niet alleen getuigenissen en kleurrijke beelden, je vindt er ook informatie terug over waar je als slachtoffer van holebi- of transfobie terecht kan voor klachten en vragen.

De campagne werd mee vorm gegeven door RainbowHouse Brussels, de koepel van lokale holebi- en transbewegingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Pride , lgbt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni