| Juni 2011. Holebi’s en sympathisanten reageren op homofoob geweld met een grote kiss-in op de Brusselse Grote Markt.

Politie en justitie moeten holebi's beter beschermen

TDN
© Belga - BRUZZ
11/05/2018

Politie en gerecht moeten strenger en beter kunnen optreden tegen discriminatie en geweld tegen holebi's en transgenders. In haar nieuwe actieplan zet staats­secretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) daar zwaar op in.

"Het is maar normaal dat die gemeenschap zich even beschermd voelt als de rest van de bevolking", kondigt Demir haar nieuw plan aan in De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang Van Limburg. In totaal wil de staatssecretaris 122 acties op poten zetten, met de hulp van acht federale en vijf regionale ministers.

Nooit zoveel dossiers

Ze wil met de hulp van haar bevoegde collega's politie en gerecht extra alert maken én extra mogelijkheden geven in de strijd tegen homo- en transfobie. "Want die zijn, in open of verdoken vorm, helaas nog altijd aanwezig in onze maatschappij", aldus Demir. Sterker nog, in 2016 opende het gelijkekansencentrum Unia 104 dossiers, een serieuze stijging tegenover de jaren daarvoor.

En dus grijpt Demir in. Politieagenten krijgen extra opleiding over de problematiek. Er komt ook een nationaal contactpunt voor misdrijven, en discriminatie van transseksuelen wordt zwaarder bestraft. Justitie zal ook onderzoeken waarom aangegeven haatmisdrijven zo vaak geseponeerd worden.

'Vooral moslimjongeren'

Belangrijk, vindt Jeroen Borghs van Çavaria, de koepel voor holebi- en transgenderverenigingen. "Wij dringen er altijd op aan een klacht in te dienen als je met geweld wordt geconfronteerd", zegt hij. "Dan is het schrijnend om vast te stellen dat het gerecht daar geen gehoor aan geeft. Is dat omdat die misdrijven geen prioriteit krijgen? Nu zullen we daar zicht op krijgen." ­

Demir focust niet alleen op repressie, maar zet ook in op de aanvaarding van holebi's door alle lagen van de bevolking. "Uit onderzoek blijkt dat vooral moslimjongeren het daar soms moeilijk mee hebben", zegt de N-VA-staats­secretaris. "Er is dus nog veel nood aan toelichting en sensibilisering."

Kiss-in tegen homofoob geweld

De LGTB-gemeenschap laat nu ook sneller van zich horen. In april organiseerde holebi- en transorganisatie RainbowHouse nog een kiss-in aan het Brusselse Beursplein. Daar werd een homokoppel in de nacht van 14 op 15 april aangevallen door een groepje jongeren.

Een foto van het koppel was net ervoor gebruikt in een campagne die holebi's moest aanzetten om zich de openbare ruimte meer toe te eigenen. "Het is niet altijd evident om klacht in te dienen, want je voelt je niet altijd gehoord", zei een transgender, die deelnam aan de kiss-in, toen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Justitie , holebi , LGTB , Zuhal Demir , homofoob geweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni