Halfnaakte activisten beschadigen bloementapijt

© VTM Nieuws
| Halfnaakte activistes op het bloementapijt op de Grote Markt. Ze protesteren tegen de opsluiting van kinderen in Steenokkerzeel.
Updated: 20-08-2018 - 06:21

Twee vrouwelijke actievoerders met ontbloot bovenlijf hebben zondagnamiddag het bloementapijt op de Grote Markt beschadigd. Ze protesteerden tegen de opsluiting van het Servische migrantengezin in Steenokkerzeel.

De vrouwen kropen op het bloementapijt met een spandoek, zo meldt VTM Nieuws. ‘Ceci n’est pas un scandale, enfermer des enfants, ça l’est,’ (Dit is geen schandaal, kinderen opsluiten is dat wel) was de boodschap op het doek en op hun lichaam. Op hun rug stond ‘Shame on you, Belgium’ te lezen.

Reden voor het protest is de opsluiting van een Servisch migrantengezin in het gesloten centrum van Steenokkerzeel, afgelopen dinsdag. Het gezin met vier kinderen zit daar vast in afwachting van hun repatriëring.

De twee vrouwen werden opgepakt, verhoord en vervolgens vrijgelaten, zegt Olivier Slosse van politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene."Ze riskeren vervolgd te worden voor openbare zedenschennis, waarop celstraffen van 8 dagen tot 1 jaar staan, en geldboetes van 26 tot 100 euro," zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch.

Hoewel de actie helemaal in het kraam van het opgedoekte Femen past, ontkenden de vrouwen dat ze tot de feministische protestbeweging behoren. Het protest is wel een hommage aan Oksana Shachko, de medeoprichter en ex-lid van Femen die vorige maand op 31-jarige leeftijd dood aangetroffen werd in haar appartement in Parijs.

#NotInMyName

Dinsdag was er ook al meteen protest tegen de opsluiting door Amnesty International, aan het kabinet van premier Charles Michel (MR). Woensdag bracht het collectief #NotInMyName nog eens 600 betogers op de been tegen de opsluiting van kinderen.

Buiten het opstootje verliep de laatste dag vlekkeloos voor het bloementapijt. Ondanks de hier en daar al verdorde begonia's kwamen er opnieuw duizenden mensen op af. Veel van hen zagen het schouwspel voor het eerst. Bekijk hieronder de sfeervideo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?