Handelaars maken zelf stadscentrum schoon

© Mathieu Goedefroy

Naar aanleiding van de World Clean Up Day hebben handelaars van de Brusselse handelsvereniging Shopera vrijdag zelf de handen uit de mouwen gestoken en het vuil van de straten geraapt in het stadscentrum. Voor het tweede jaar op rij nemen de handelaars dit initiatief.

Een veertigtal werknemers van verschillende winkels en kledingketens in het centrum van Brussel kon in drie uurtjes tijd liefst een twintigtal vuilniszakken vullen met het zwerfvuil dat ze op straat vonden. Hun route begon op het De Brouckèreplein en ging van daaruit richting het Rogierplein om dan via de Nieuwstraat terug te keren naar het Muntplein.

"De meeste mensen begrijpen dat ze hun afval niet op straat mogen gooien, maar toch moeten we het blijven benadrukken. Het is goed dat de stad Brussel de boetes voor zwerfvuil en sigarettenpeuken al heeft verhoogd, maar ik vind dat ze nog meer boetes mogen uitdelen", vertelt Quentin Huet, manager van handelsvereniging Shopera. Volgend jaar zullen de handelaars voor de derde keer een schoonmaak houden.

Bij het stadsbestuur ondersteunen ze het initiatief en beseffen ze dat het zwerfvuil in de straten een werkpunt is en blijft. "Het gaat ook om het bewustzijn dat de openbare ruimte van iedereen is. Thuis gooi je ook geen afval op de grond in je living", stelt schepen van Openbare Netheid Zoubida Jellab (Ecolo-Groen).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?