Handelaarsvereniging betreurt protest kunstwerk Zaterdagplein

© BRAL
| Het Zaterdagplein zal er begin september weer uitzien als vanouds. Dan wordt het kunstwerk van Benoît Joveneau definitief afgebroken.

De handelaarsvereniging Laken – Béguin die achter ‘de streelrivier’ zit, ofwel het tijdelijke kunstproject op het Zaterdagplein, betreurt het protest van de buurtbewoners morgen. “Ja, we hadden meer overleg moeten plegen, maar we wilden gewoon tonen dat er leven in deze wijk zit”, zegt voorzitter Renaud Gérin aan BRUZZ.

De handelaarsvereniging Laken-Béguin, die achter het artistieke project zit, had het zich anders voorgesteld. “Niemand heeft ooit gereageerd op onze oproep om samen met de hele buurt eens na te denken over wat hier mogelijk was en wat niet”, zegt voorzitter Renaud Gérin aan BRUZZ. “Maar oké, ik geef toe, we hadden meer overleg moeten plegen vooraleer we de beslissing namen om hier een kunstwerk te plaatsen. We wilden gewoon zo graag tonen dat er leven in deze wijk zit.”

Van 180.000 naar 50.000 euro

Het collectief werd in mei opgericht en wilde graag meteen zijn stempel drukken, ‘want dat heeft de vorige vereniging nooit gedaan’. “Samen met drie andere zaken uit de buurt, zijn we naar de Stad Brussel gestapt met een voorstel. Dat werd warm onthaald door zowel het kabinet van schepen van Economische Zaken Marion Lemesre (MR) als haar collega van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD).”

Zaterdagplein TactileRiver
© Els Ampe
| 'Cry me a River', schreven onbekenden over de 'waterpartij' van de kunstinstallatie. In oranje letters staat er ook 'Vrije ruimte voor iedereen'.

“Alleen over het kostenplaatje was er enige discussie. Aan het eerste ontwerp van kunstenaar Benoît Joveneau hing een prijskaartje van 180.000 euro. Dat vonden zowel de stad als wijzelf te veel. Na een paar aanpassingen werd er dan toch een akkoord gevonden voor een bedrag van 50.000 euro en geen eurocent meer.”

‘Aanpassingen gedaan met eigen geld’

Op die manier wordt het Zaterdagplein nu al bijna twee maanden ingenomen door de Tactile River, zoals de creatie officieel heet. Heel wat buurtbewoners stoorden zich meteen aan ‘het ongevraagde Ding’. Maar de handelaarsvereniging was niet doof voor de vele negatieve echo’s.

“We pasten onmiddellijk een aantal zaken aan. Zo veranderden we de kleur en de hoogte van het kunstwerk zodat het toegankelijker werd voor mensen die minder mobiel zijn. Verschillende voorbijgangers apprecieerden dat. Het was niet alleen maar kommer en kwel.”

‘Feestje bij de afbraak’

Toch volgt morgen de apotheose van een wekenlang protest. Dan zal blueslegende Roland tijdens een bijeenkomst op het plein een cover brengen van ‘Cry me a River’ van de Amerikaanse zangeres Ella Fitzgerald.

Iedereen zal er ook zijn mening kunnen geven over de ‘Disneyficatie van de binnenstad’ in een ware speakers’ corner.

“Ach ja, het is jammer, maar het is nu zo. Begin september is het kunstwerk definitief weg. Dan zal er nog wel een feestje volgen zeker. Hopelijk kunnen we dan samen vieren en de strijdbijl definitief begraven (lacht).”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?