jefOPINIE Zaterdagplein BRUZZ ACTUA 1623

| Het kunstwerk van Benoît Joveneau is een verwijzing naar de rivier de Zenne die meer dan een eeuw geleden overwelfd werd.

Buurt Zaterdagplein houdt woensdag protestactie tegen 'streelrivier'

Godfried Roelant
© BRUZZ
13/08/2018

De buurtbewoners aan het Zaterdagplein protesteren woensdag tegen het tijdelijke kunstwerk ‘Tactile River’ dat het pleintje in de binnenstad nu al bijna twee maanden inneemt. Op het programma staat een optreden van Roland, maar er komt ook een speakers' corner waar Brusselaars hun mening kunnen geven over de ‘Disneyficatie’ van onze hoofdstad.

Eind vorige maand verscheen er aan een verlichtingspaal op het Zaterdagplein, dat grenst aan het kruispunt met de Lakensestraat en de Augustijnenstraat, een rood aanplakbiljet. Het kondigde de afbraak aan van het kunstwerk ‘Tactile River’ dat eind juni op de plaats tevoorschijn kwam. Het ‘Ding’, zoals de buurtbewoners het project van kunstenaar Benoît Joveneau omschrijven, was en is voor hen nog steeds een doorn in het oog.

Praktische problemen

“Het kunstwerk bestormen met hamers en bijlen was nooit de bedoeling. Maar we willen wel nog altijd dat het zo snel mogelijk verdwijnt. De stad heeft ons nooit op de hoogte gebracht van dit plan. Er werd voor deze creatie (die een verwijzing is naar de Zenne, red.) meer dan 50.000 euro subsidie uitgetrokken. Dat is absurd”, zegt schrijver Lucas Catherine, van het buurtcomité die de actie mee organiseert.

"Net zoals de echte Zenne ooit werd overwelfd", plant het buurtcomité om "de ‘reconstructie’ die nu het Zaterdagplein 'overweldigt', te overwelven".

vergunning ding

| Tot een echte afbraak van het kunstwerk wilde het buurtcomité het niet laten komen. Al doet dit rode aanplakbiljet iets anders vermoeden.

“Want het kunstwerk is lelijk", zegt Catherine, en "brengt ook heel wat praktische problemen met zich mee. Zo starten er op 24 augustus werken in ons gebouw en moet er begin september iemand verhuizen. Maar door dit kunstwerk kan dat niet, want er blijft geen plaats meer over voor verhuiswagens of andere werkvoertuigen.”

Blueslegende Roland

Vorige week vond er in café Béguin overleg plaats met schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD). Zij ondersteunt samen met haar collega Marion Lemesre (MR) van Economische Zaken dit initiatief.

“De schepen luisterde aandachtig en beloofde naar een oplossing te zoeken. Maar of dat betekent dat het kunstwerk ook daadwerkelijk vroeger wordt afgebroken valt nog af te wachten”, zegt Catherine met enig wantrouwen. Schepen Els Ampe bevestigt aan BRUZZ dat de buurtbewoners zich geen zorgen hoeven te maken. “Zowel voor de verhuis als voor de start van de werkzaamheden zal er voldoende plaats voorzien worden."

"Zowel voor de verhuis als voor de start werken zal er voldoende plaats voorzien worden."

Els Ampe, schepen van Mobiliteit (Open VLD)

Brussel Kiest 2018 Brussel-Stad Open VLD Els Ampe plaats 2

Toch organiseert het buurtcomité deze woensdag vanaf 11 uur nog een protest tegen het kunstwerk. Op het programma staat onder andere een optreden van blueslegende Roland. Hij zal geheel toepasselijk een eigen versie spelen van de evergreen Cry me a River van de Amerikaanse zangeres Ella Fitzgerald.

Daarnaast komt er ook een speakers' corner waarin iedereen zijn mening kan geven over het kunstwerk, en over de ‘Disneyficatie’ van de voetgangerszone in het algemeen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Tactile River , Zaterdagplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni