| Afval, onveilige situaties, graffiti: handelaren vrezen voor het imago van het plein.

Handelaren trekken aan de alarmbel: 'Het Flageyplein verloedert'

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
26/11/2022

Drugs, uitwerpselen, agressieve bedeltechnieken: het gaat van kwaad naar erger met het Flageyplein. Dat is toch de indruk van handelaars en bedrijven die er kantoor houden. “Ik durf bijna geen klanten meer ontvangen.” Net Brussel komt dinsdag met een plan.

Al van vóór de coronacrisis waren handelaars ontevreden met de staat van het plein. Maar na de lockdown zijn de zaken alleen nog verergerd, klinkt het. Sinds enkele weken slapen er geregeld mensen in de ondergrondse parkeergarage, wordt daar ook drank en alcohol gebruikt, en ruiken de trappenhuizen naar een doordringende urinegeur, zoals onze redactie zelf kon vaststellen.

“De verloedering zet zich verder”, bevestigt Paul de Béthune, eigenaar van café Belga. “De deuren van de parking sluiten niet meer, waardoor je resten van heroïne (of crack, red.) ziet op de trappen, soms naast uitwerpselen.”

Kokerellen

Maar ook bovengronds laat de netheid vaak te wensen over. Tags en rondslingerend afval ontsieren het plein. Daarenboven lijkt het aantal daklozen toegenomen. “Een deel ervan zijn Roma, die niet drinken en eigenlijk voor weinig overlast zorgen. Maar een ander deel drinkt wel, en bedelt soms op vrij agressieve wijze”, zegt Laurent Alexandre, beheerder van het Flageygebouw. “Ze hangen in de inkom, komen het gebouw binnen, met soms diefstal tot gevolg. Niet dat men die mensen zonder meer moet wegjagen, maar de bevoegde instanties moeten wel in opvang voorzien."

Alexandre: "De huidige situatie zorgt ervoor dat bedrijven die in het Flageygebouw een kantoor huren, soms beschaamd of bezorgd zijn als klanten op bezoek komen. Het wordt zelfs moeilijk om mensen naar hier te laten komen voor een concert of vertoning.” Het Fortis-kantoor heeft alvast een veiligheidsagent onder de arm genomen om de automatenhal mee te bewaken.

173195cd-slapenindigo.jpeg

| De parking is ook een slaapplaats.

Volgens Alexandre heeft het probleem van overlast zich verplaatst van het centrum naar Flagey, omdat in Stad Brussel een bedel- en alcoholverbod van kracht is. Al kan hij, toegegeven, die link moeilijk hard maken. “In ieder geval: ik heb de burgemeester alvast een paar keer aangeschreven. Omdat een reactie uitblijft, zette ik deze week het hele schepencollege in kopie."

'Op de hoogte'

Het kabinet van de burgemeester zegt dan weer al informeel contact te hebben opgenomen met Alexandre. "We zijn op de hoogte van het probleem - dat moeilijk op te lossen is, want de buurt wordt nu eenmaal drukbezocht. We willen in elk geval geen anti-daklozenmaatregelen nemen. Die mensen moeten geholpen worden", zegt Aline Lacroix, kabinetschef van burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo). "Wel gaan we bekijken of we de stekkerdozen, bestemd voor de marktkrames maar waar Roma soms een grill op aansluiten om hun avondmaal te koken, ondergronds kunnen steken of kunnen uitzetten. Dat is immers te gevaarlijk."

Nog volgens Lacroix onderneemt de gemeente Elsene al heel wat acties, met onder meer een nachtraad, waarin gemeente- en preventiediensten, Brussel Leefmillieu, horeca-uitbaters, bewoners en politie zitten.

Maar die nachtraad volstaat niet, blijkbaar. "De verloedering gaat gewoon door. Op dit moment zie ik nog geen effect op het klantenbestand, maar als het zo verder gaat, zullen die Flagey beginnen vermijden", voorspelt De Béthune van café Belga.

Alexandre deelt die vrees. "Er zijn al huurders die zeggen te zullen vertrekken wanneer het blijft duren."

Attitude

Ook ondernemer Dominique Janne, die in de omtrek een veertigtal panden heeft, met hoofdkwartier op Flagey, ziet nog geen echt effect op bezoekers, maar hij is de situatie evengoed beu. "Niet alleen hier, maar heel Brussel gaat erop achteruit." Volgens hem moeten burgers terug geresponsabiliseerd worden. "Iedereen wijst naar de gemeente of het Gewest, maar ik heb nog nooit de gemeente of het Gewest op straat in de bloembakken zien plassen", zegt hij. "Mensen moeten terug begrijpen dat het plein eigenlijk het verlengde van hun salon is. Ons salon. En in je salon plas je toch ook niet?"

Wel wijst hij op de gebrekkige schoonmaak van het plein, een bevoegdheid verdeeld onder meerdere spelers verspreid: het Gewestelijke Net Brussel (Flageyplein zelf), de MIVB (de tramhalte, maar gedelegeerd naar Net Brussel), Indigo (parking) en de gemeente (het Heilig-Kruisplein).

Clean.brussels

Indigo was niet bereikbaar voor commentaar, maar het kabinet van bevoegd Brussels minister Alain Maron (Ecolo) liet alvast weten dat ze dinsdag hun nieuwe strategie om deze ongemakken te counteren, zullen presenteren onder de naam Clean.Brussels. Plaats van presentatie? Flagey.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, Flageyplein, verloedering, achteruitgang

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni