| "De oranje markeringen die de terrassen afbakenen moeten privatisering van de openbare ruimte juist tegengaan", zegt Marc Withofs, voorzitter van handelsvereniging Vismarkt.

Heisa over nieuwe terrasmarkeringen op Vismarkt

Godfried Roelant
© BRUZZ
19/03/2018

Social media-expert Jurgen Masure houdt op de website De Wereld Morgen een vlammend betoog tegen de oranje markeringen die sinds een paar dagen de terrasruimte voor de horeca op de Vismarkt afbakenen. “Het stadsbestuur wil een Disneyland aan de Zenne creëren.” Bij handelsvereniging Vismarkt en op het kabinet van bevoegd schepen Marion Lemesre (MR) begrijpen ze de ophef niet.

Krijgen we binnenkort een nieuwe #Free54? Met die actie werd een paar jaar geleden geprotesteerd tegen de komst van terrassen op het Sint-Katelijneplein. Met de Vismarkt lijkt het bekende plein een kandidaat-opvolger te hebben. Bij goed weer verzamelen er zich honderden mensen op de kasseien tussen de Brandhoutkaai en de Baksteenkaai. Maar die ruimte moeten ze delen met de zomerterrassen van horecazaken uit de buurt.

Disneyland aan de Zenne

Oranje markeringen duiden sinds maandag aan tot waar die terrassen mogen komen en dat heeft bij Jurgen Masure kwaad bloed gezet. Hij vreest een verdere privatisering van de nu al beperkte openbare ruimte. “Het valt niet te miskennen waar het stadsbestuur naar toe wil: de boel privatiseren en een soort Disneyland aan de Zenne maken. En liefst zonder al te veel dialoog met de inwoners”, stelt hij.

"We lijken hier op weg naar een Rue des Bouchers 2.0"

Social media-expert Jurgen Masure

“Ja, Brussel moet werk maken van haar toeristische trekpleisters, maar nu slaat de slinger door naar de andere kant. Het valt op dat de wijk rond het Sint-Katelijneplein en de Vismarkt vervelt tot een nieuwe toeristische hub. We lijken hier op weg naar een Rue des bouchers 2.0", schrijft Masure.

‘Markeringen zijn oplossing voor probleem’

Marc Withofs, voorzitter van handelsvereniging Vismarkt, begrijpt de commotie niet. “De oranje markeringen die de terrassen afbakenen moeten juist een oplossing bieden voor dat probleem. De voorbije jaren schoven de terrassen beetje bij beetje op richting de waterpartij. Voetgangers hadden nauwelijks nog anderhalve meter over om zich voorbij de tafeltjes te wurmen.”

Terras

| "Het is absoluut niet zo dat restaurants of cafés meer plaats krijgen dan de jaren voorheen", zo klinkt het op het kabinet van bevoegd schepen Marion Lemesre (MR).

“Dat zal dit jaar niet meer gebeuren. Cafés en restaurants weten nu perfect tot waar ze plaats krijgen voor een terras. Voor de grotere zaken als Skylab en danscafé Madame Moustache wordt er 50 vierkante meter voorzien. De andere drank- en eetgelegenheden krijgen 24 vierkante meter”, zegt hij aan BRUZZ.

'Geen nieuwe terrassen'

Op foto’s die Masure aan zijn tekst toevoegde, lijken er nochtans markeringen te zijn aangebracht op plaatsen waar vroeger geen stoel te bespeuren was. Toch is dat volgens het kabinet van schepen van Economische Zaken Marion Lemesre (MR) niet het geval.

“Het is absoluut niet zo dat restaurants of cafés meer plaats krijgen dan de jaren voorheen", zegt woordvoerster Lisa Saoul aan BRUZZ. "Voor vele zaken wordt de beschikbare ruimte zelfs ingeperkt. De enige plek waar er een terras bijkomt is op de hoek van de Varkensmarkt en de Baksteenkaai. Daar opent binnenkort een nieuwe eetgelegenheid, waar vroeger de bekende herberg Cheval Marin gevestigd was."

‘GAS-boete bij overtreding’

Het kabinet is ook van plan om bij overtredingen streng op te treden. “De eerste keer komen eigenaars nog weg met een verwittiging, maar bij een tweede inbreuk volgt er een GAS-boete”, aldus Saoul nog.

Op 1 april opent officieel het zomerseizoen en kunnen horecazaken tot eind oktober een terras aanleggen op de middenbeuk van het plein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Vismet , privatisering

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni