De werf van de nieuwe gevangenis in Haren

| De werf van de nieuwe gevangenis in Haren (archiefbeeld)

Hele resem nieuwe aanbevelingen voor gevangenis Haren

© Belga
08/07/2022

Een delegatie van de Centrale Toezichtsraad voor Gevangeniswezen (CTRG) heeft op 13 juni een tweede bezoek gebracht op de werf van de toekomstige gevangenis van Haren. Het stelde naar aanleiding hiervan een nieuw advies op en breidde haar lijst van aanbevelingen aanzienlijk uit.

Het eerste bezoek van de CTRG dateert van 23 november 2021. Toen al had de toezichtsraad aanbevolen dat de ruimte voor de wandeling groot genoeg moet zijn voor een werkelijke fysieke activiteit, de inrichting van cellen herzien moet worden binnen de geldende internationale normen en elk bed voor fixatie vervangen moet worden door een bed dat die naam waardig is. Het vroeg ook een volledige herziening van het 'time-out'-celproject. De CTRG stelde naar eigen zeggen vast dat aan geen enkele van die aanbevelingen een gevolg is gegeven.

Het nieuwe bezoek leidt tot nieuwe aanbevelingen. Binnen de zwaarbeveiligde afdelingen valt het de CTRG op dat het gevoel van afzondering versterkt wordt door het gebrek aan horizontaal uitzicht in de cel. De delegatie zag ook een "totale afwezigheid van een recreatieruimte, met uitzondering van een klein zaaltje dat bedoeld is als fitnessruimte". Ze vrezen dat het activiteitenprogramma voor de gedetineerden te beperkt zal zijn.

Een andere opmerking is dat de bezoekruimtes voorzien zijn van een glazen tussenschot. De gedetineerden in zwaarbeveiligde afdeling moeten wekelijks bezoek kunnen ontvangen in een open bezoekruimte, vindt de CTRG.

In de afdelingen voor gedetineerde vrouwen vraagt de toezichtsraad garanties dat een volledige leefeenheid voorbehouden zal zijn aan moeders met kinderen en zwangere vrouwen. Het bezoek ging langs een ingerichte binnenplaats voor kinderen en daar vraagt de CTRG dat alles wat in deze omgeving doet denken aan een gevangenis of opsluiting zoveel mogelijk beperkt wordt.

Op vlak van personeel ziet de toezichtsraad nog onduidelijkheden. Ze twijfelen of de 724 voltijdse equivalenten wel ingevuld raken, gezien er nu al in 31 van de 35 gevangenissen een personeelstekort is.

De CTRG verzoekt de penitentiaire administratie en de minister van Justitie om zo regelmatig, zo volledig en zo transparant mogelijk te informeren over de personeelssituatie in de aanloop naar de nakende opening van de gevangenis van Haren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Haren, Samenleving, Gevangenis Haren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni