Heraanleg Nieuwstraat start pas in december

De grootschalige heraanleg van ’s lands drukste winkelstraat start ten vroegste in december. De Stad wil van de winkelcanyon een aantrekkelijke handelswijk maken. “Denk aan gevels die echt uit de verf komen, planten op façades en warme verlichting.”

De Nieuwstraat mag dan de drukste handelsas van het land zijn, de mooiste is ze niet. En ook de toestand van de straat laat te wensen over. Zo zijn de losliggende tegels vooral bij regenweer een pest voor shoppers.

De Stad plant daarom een ingrijpende heraanleg van de straat. Die borduurt voort op het masterplan van het bureau Buur.

Gelyncht
De heraanleg zou eerst nog voor de zomer starten. Maar dat zal nu ten vroegste december worden. “Als we nu starten duurt de hele werf anderhalf jaar en dan word ik gelyncht”, legt schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans (MR) uit aan brusselnieuws.be.

Over de concrete invulling van het project wil de schepen in principe pas later spreken. Alle details liggen ook nog niet vast. Toch laat hij aan de telefoon al wat in zijn kaarten kijken.

“We pakken niet enkel de straat aan maar bekijken de Nieuwstraat zelf en de zijstraten als een geheel, dat samen een aantrekkelijke handelsbuurt moet worden. In de straat zelf komt er niet enkel een nieuw wegdek, maar willen we ook een warme verlichting.”

De heraanleg zal ook veel meer aandacht hebben voor de architecturale kwaliteit van veel huizen in de straat.

Omhoog kijken
“Mensen kijken nu vooral naar de etalages, maar er zijn ook heel wat geklasseerde panden in de straat”, zegt Coomans. “We willen dat mensen opnieuw omhoog kijken, dat ze het gevoel krijgen dat ze echt in het historische hart van Brussel zijn.”

Concreet wil de Stad onder meer inzetten op renovatie van gevels en gerichte verlichting van panden. “Maar ook kunst en gevelbeplanting overwegen we.”

De banken, die het studiebureau in de Nieuwstraat zelf zag, verhuizen naar de zijstraten. “In een straat van 10 meter breed waar tot 10.000 mensen per dag passeren, kan je geen banken plaatsen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?