Het Atomium is nog steeds niet geklasseerd

© KVDP BRUZZ
| Het Atomium

Al jaren spreken politici over de klassering van het Atomium maar de stad Brussel steekt stokken in de wielen."Dit keer zou het kunnen lukken."

Het klasseren van een gebouw, is een juridische kwestie. Het zorgt ervoor dat een gebouw beschermd is. Volgens Atomium-directeur Henri Simons hebben alle ministers die hij voorbij heeft zien komen er al aan gedacht het Atomium te klasseren. Dat zegt hij in La Capitale. Het is volgens hem eerder een symbolische dan een nuttige daad. Hij denkt dat klassering de zaken ingewikkelder zou maken omdat het moeilijker zou zijn een geklasseerd gebouw te beheren.

Tijd om af te maken

Brusselse parlementslid David Weytsman (MR), die de staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels) hierover ondervraagd heeft in het Brussels Parlement, vindt het belangrijk of zelfs noodzakelijk om het Atomium te klasseren om het te beschermen. Maar ook om ervoor te zorgen dat de gewenste aanpassingen of zelfs de renovatie in overeenstemming zijn met de bescherming van het Atomium. "Het is de hoogste tijd om het af te maken. Dat zeggen we al jaren," bevestigt hij aan BRUZZ.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) heeft al in oktober 2018 een advies uitgebracht voor de klassering. Het klasseringsvoorstel werd op 25 november 2019 compleet verklaard, maar het gebouw is nog steeds niet geklasseerd. De commisie vindt ook dat het Atomium deel zou moeten uitmaken van een uitgebreide beschermingszone. De Eeuwfeestlaan en Brussels Expo zouden daar ook onder vallen.

Analyse

De regering is het dossier aan het analyseren en zal een beslissing moeten nemen op basis van het advies van de KCML, de Stad Brussel en andere belanghebbenden. Maar de Stad Brussel is geen voorstander van deze klassering. Volgens de stad is het gebouw gerenoveerd en goed onderhouden. Een klasseringsprocedure zou het moeilijker maken om het gebouw te onderhouden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?