| Voormalig café Les Béguines

Hof van assisen leert meer over sfeer in café van de gebroeders Abdeslam

© Belga
17/12/2021

Het speciale hof van assisen in Parijs heeft donderdag getuigenissen gehoord van twee vaste klanten over de sfeer in het café van de gebroeders Abdeslam, Bar Les Béguines, in de maanden die de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs voorafgingen.

Vanuit de lokalen van het Belgische, federaal parket vertelde de 36-jarige Rafik H. per videoconferentie afkomstig te zijn uit Sint-Jans-Molenbeek waar hij is opgegroeid met Brahim Abdeslam, uitbater van het café. In 2014 begon de getuige met Brahim om te gaan "als was hij zijn broer" en in het café leerde hij een deel van de beschuldigden op het proces kennen. Al nuanceerde hij dat het beperkt was tot enkel "goeiedag en tot ziens zeggen."

Op de vraag van voorzitter Jean-Louis Périès wat er zoal gebeurde in het café, kreeg hij van de getuige te horen dat Brahim af te toe terroristische video's uit Syrië bekeek.

Rafik H. voegde eraan toe dat Brahim Abdeslam dikwijls naar de kelder ging waar hij een ruimte had uitgebouwd, "speciaal" om via Skype te praten met Abdelhamid Abaaoud die toen in Syrië zat en later de aanslagen coördineerde.

Eveneens vanuit de lokalen van het Belgische parket vertelde Bilal S. over de video's die hij ook zag toen hij de computer "passeerde". Het was vooral Brahim Abdeslam die ze bekeek, samen met zijn broer Salah, en zijn vriend Ahmed Dahhmani, een andere beschuldigde die echter niet op het proces aanwezig is.

Bilal S. getuigde dat Salah Abdeslam hem in september 2015 had gevraagd voor hem een auto te huren en dat hij had geweigerd omdat hij niet wist wat Abdeslam ermee zou doen. "Ik dacht meer aan boetes of dat hij de auto niet op tijd zou terugbrengen."

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. De beschuldigden staan terecht in Parijs. Alle berichtgeving over de Brusselse link, vind je in dit dossier. 

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni