Honderd jonge werkzoekenden leren programmeren op Crack du Code

© Stephan Salberter
| Het evenement wordt begeleid door twee Brusselse YouTubers: Abdel en Vrai en MolemSisters.

Honderd jonge Brusselse werkzoekenden hebben zaterdag een initiatie programmeren gekregen in École 19 in Ukkel. Dat gebeurde op "Crack du Code", een initiatiedag voor jonge werkzoekenden die helemaal rond programmeren draait.

Het evenement wordt begeleid door twee Brusselse YouTubers: Abdel en Vrai en MolemSisters. De bedoeling is om jongeren enthousiast te krijgen over programmeren. De cursus was helemaal volzet, er waren in totaal honderd deelnemers.

De initiatie is het resultaat van een samenwerking tussen Actiris, de VDAB en Bruxelles Formation, in samenwerking met École 19 en Molengeek. "Het doel is om de werkzoekenden te laten kennismaken met dit toekomstberoep en hen warm te maken voor de verschillende soorten opleidingen die bestaan", klinkt het bij de organisatoren. 

Groei techsector

"Volgens een recente studie van Start-up.be heeft de Brusselse techsector in Brussel minstens 3.000 jobs gecreëerd sinds 2010", zegt Jan Gatz, woordvoerder van Actiris. "De snelheid waarmee de digitale sector jobs creëert blijft ook toenemen. De technologiesector biedt dus mooie toekomstperspectieven als het op jobs aankomt, wat de werkloosheid verder kan helpen dalen."

Kloof tussen vraag en aanbod

École 19 en Molengeek zijn twee organisaties die gratis opleidingen aanbieden zonder een diploma te vragen. Ze richten zich vooral op jongeren die om welke reden dan ook afgehaakt zijn van het klassieke schoolsysteem en vandaag geen job hebben.

"Vandaag heeft 43 procent van de jongeren die ingeschreven zijn bij Actiris geen diploma middelbaar onderwijs", zegt de Actiris-woordvoerder. Tegelijkertijd is maar 10 procent van de werkaanbiedingen op zoek naar hun profiel. "Initiatieven als "Crack du Code" kunnen die mismatch helpen wegwerken en de kloof tussen vraag en aanbod verkleinen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?