Honderden mensen bij solidariteitsactie Globe Aroma

© RVE

Honderden mensen komen samen op de Akenkaai om te protesteren tegen de politie-inval bij Globe Aroma. Daar werden vorige week zeven mensen zonder papieren opgepakt. De actievoerders buigen zich zaterdag over de vraag hoe daarop te reageren.

Tijdens de actie delen mensen getuigenissen van migranten over hun aanvaringen met de politie via een open mic. De teksten worden vertaald naar meerdere talen, waaronder Nederlands, Duits en Arabisch. Ook is er een juridische helpdesk opgericht waar organisaties terecht kunnen met vragen over de legale status van mensen waarmee ze werken.

globearoma
© RVE

Daarnaast vinden er debatten plaats. "We zoeken naar manieren om de schemerzone juridisch een plek te geven, want niemand werkt graag in een wettelijk vacuüm," melden de culturele instellingen, die met concrete voorstellen willen komen.

Het steekt de culturele wereld dat de politie een gewelddadige inval heeft gedaan op een plek die een veilige haven is voor veel nieuwkomers, met of zonder papieren. Globe Aroma brengt namelijk creatieve nieuwkomers in contact komen met lokale kunstenaars. “Creatieve expressie en inburgering gaan hand in hand, en bij ons krijgen mensen met vallen en opstaan vertrouwen in hun nieuwe omgeving," zegt Globe Aroma.

De actiedag 'One Alarm, Many Voices' duurt nog tot 18.00 uur en is georganiseerd door dertien culturele instellingen, waaronder K.A.K., de Beursschouwburg, Bozar en het Kaaitheater.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?