| Politie-actie vrijdagavond bij vzw Globe Aroma, het personeel moest buiten wachten

Middenveld steeds nadrukkelijker op de bres voor Globe Aroma

© Belga - BRUZZ
16/02/2018

Zeven middenveldorganisaties, waaronder 11.11.11, steunen Globe Aroma na de politie-inval van vorige week. "Dit soort acties ondergraaft het vertrouwen in de overheden", klinkt het in een gezamenlijk persbericht. Zaterdag organiseert Globe Aroma zelf een open podium, maandag houden de christelijke en socialistische vakbonden een steunactie.

Het protest na de politie-inval bij Globe Aroma van vorige week zwelt aan. Op zaterdag 17 februari organiseert de artistieke vereniging, samen met “tientallen andere organisaties”, een open podium. Dat begint om 14 uur aan de Akenkaai. De bedoeling is een “alternatief kanaalplan” te bespreken, aldus zakelijk directeur bij Globe Aroma, Koen Verbert.

Een andere actie vindt plaats op maandag 19 februari, om 8.30 uur, aan het Justitiepaleis. Daar zullen de christelijke en socialistische vakbonden eisen, samen met andere organisaties, voor de “onmiddellijke vrijlating” van Mounir en Jiyed. Die vakbondsmilitant en kunstschilder werden vorige week gearresteerd bij de politie-inval en zitten nog steeds in een gesloten centrum.

Ten slotte wordt er op zondag 25 februari gemanifesteerd aan het Noordstation. Die actie was al langer aangekondigd en is gericht tegen het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Maar sinds de politiecontrole bij Globe Aroma zal er ook betoogd worden tegen dit soort politie-invallen. De protestmars wordt gesteund door tientallen organisaties, waaronder het ABVV, Hart Boven Hard, maar ook de PS en Ecolo.

'Acties ondergraven vertrouwen in overheden'

Tegelijkertijd tekenden zeven andere middenveldorganisaties protest aan na de politie-inval vorige vrijdag bij het kunstenhuis Globe Aroma. “Dit soort acties heeft nefaste gevolgen voor de maatschappelijke orde en het vertrouwen in de overheden”, klinkt het in een persbericht.

Het gaat om 11.11.11, het Brussels Platform Armoede, het Netwerk tegen Armoede, Samenlevingsopbouw, Orbit, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, het Minderhedenforum en Bij Ons/Chez Nous. “Vanuit onze bezorgdheid over het realiseren van grondrechten voor iedereen, stellen wij hardop de vraag waartoe deze aanpak diende”, zeggen de zeven organisaties. “We vragen ook garanties voor het recht op vrijplaatsen voor kwetsbare mensen.”

Ook het OCMW van Vorst verzette zich donderdagavond in een motie tegen de politie-inval.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Globe Aroma , sans-papiers , vzw , kanaalplan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni