Globe Aroma dient klacht in bij Comité P

KVDP
© BRUZZ
15/02/2018

Globe Aroma zal vrijdagochtend klacht indienen bij het Comité P. Vorige week vrijdag vond een politie-inval plaats bij het kunstenhuis, waarbij zeven sans-papiers werden gearresteerd. “Onze rechten zijn duidelijk geschonden”, besluit zakelijk directeur Koen Verbert.

Vorige week vrijdag vond een multidisciplinaire controle plaats bij Globe Aroma, een vzw die migranten begeleidt met artistiek werk. Daarbij werden zeven sans-papiers gearresteerd, waarvan er twee nog steeds vastzitten in een gesloten centrum.

De politie sprak van een reguliere controle van een vzw, Globe Aroma had het over een “hardhandige aanpak” van de politie. Die zou agressief te werk zijn gegaan. Daarom zal de vereniging vrijdagochtend klacht indienen bij Comité P. “Onze rechten zijn duidelijk geschonden”, zegt zakelijk directeur Koen Verbert aan BRUZZ.

Jyed, een kunstenaar, is een van de sans-papiers die nog steeds is opgesloten. Ondertussen heeft Verbert contact gehad met hem en krijgt de sans-papier ook juridische bijstand. “Maar of en wanneer hij vrijkomt, weet ik niet.”

“Alternatief kanaalplan”

Globe Aroma is niet de enige vzw in de kanaalzone die de afgelopen maanden te maken kreeg met een politiecontrole. Volgens federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) passen die controles in het Kanaalplan.

Als reactie op de controle bij Globe Aroma, organiseert de vereniging samen met "tientallen andere organisaties" een open podium op 17 februari, waar deelnemers de micro kunnen nemen om hun getuigenissen te delen.

Daarnaast komen er ook verschillende discussietafels. “De bedoeling is dat wij een ‘alternatief kanaalplan’ bespreken”, legt Koen Verbert uit. Verschillende mensen en organisaties zullen er getuigen over hun ervaringen. “Zo moeten anderen hun rechten als burger beter kennen als ze in zulke situaties terechtkomen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Globe Aroma , sans-papiers , kanaalplan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni