| Wachtrij aan de neutrale zone

Honderden sans-papiers in de rij voor gesloten neutrale zone

ADD
© BRUZZ
26/07/2021

De neutrale zone, die was opgericht voor de hongerstakers in Brussel, is sinds maandagochtend gesloten voor het algemene publiek. Toch staan vandaag honderden sans-papiers in de rij. Dat bevestigt de politie aan BRUZZ.

"Ondanks de sluiting (voor het algemene publiek, red) van de neutrale zone troepten honderden sans-papiers maandagochtend samen", bevestigt Ilse Van de Keere, woordvoerster van de politiezone Brussel/Hoofdstad-Elsene. "Hoeveel het er op dit moment zijn is moeilijk in te schatten."

De neutrale zone, die in het leven was geroepen om de individuele dossiers van de hongerstakers te bespreken, is nochtans gesloten voor het algemene publiek sinds maandagochtend. "Wanneer zelfs afsprakensysteem voor deze chaos zorgt, kan het niet anders", twitterde Sammy Mahdi vrijdagmiddag.

Dominique Ernould, woordvoerster van de Dienst Vreemdelingenzaken, bevestigt eveneens dat honderden sans-papiers, die niet hebben deelgenomen aan de hongerstaking, alsnog in de rij staan. "Dat is niet de bedoeling, we zijn hier altijd heel duidelijk over geweest: de neutrale zone werd opgericht voor de hongerstakers. De anderen nodigen wij uit om de zone te verlaten", zegt ze.

"Mensen zonder papieren die niet aan de hongerstaking hebben deelgenomen, moeten de normale procedure volgen en hun aanvraag indienen via de gemeente. Die procedures werken ook. Heel wat mensen hebben in het verleden een negatief antwoord gekregen maar niets houdt hen tegen om een nieuwe aanvraag in te dienen als ze nieuwe en sterke argumenten hebben. We schatten het aantal mensen zonder papieren op ongeveer 100.000 en het zou onwerkbaar zijn om die allemaal in de neutrale zone te ontvangen."

Afgelopen woensdag zetten de hongerstakers hun actie om een zogenoemde collectieve regularisatie te bekomen na bijna twee maanden stop. Enkel zij kunnen sindsdien via de neutrale zone wel hun individueel dossier bespreken en op basis daarvan beslissen of ze een aanvraag tot regularisatie wensen in te dienen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni