Horeca open tot 1 uur 's nachts vanaf 27 juni, samenscholingsverbod op de schop

© PhotoNews
| Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD), geflankeerd door Elio Di Rupo (PS) en Jan Jambon (N-VA), respectievelijk ministers-president van Wallonië en Vlaanderen op de persconferentie na het overlegcomité van 14 april 2021.

Het Overlegcomité heeft nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. De horeca mag vanaf 27 juni weer open tot 1 uur 's nachts en er geldt vanaf dan ook geen samenscholingsverbod meer.

Ook het aantal mensen dat op café of restaurant aan één tafel mag zitten wordt uitgebreid van vier naar acht. Vanaf 27 juni zullen we voortaan ook met acht personen thuis mogen afspreken in plaats van met vier.

Nog niet dansen op trouwfeest

En daar komen nog een reeks versoepelingen bij. De maximumcapaciteit op een eredienst, huwelijk of begrafenis wordt dan opgetrokken naar 400 gasten binnen en 800 mensen buiten. Op dit moment is dat nog beperkt tot 100 personen binnen en 200 buiten. Dansen op een trouwfeest kan evenwel nog altijd niet. "De situatie laat dat op dit moment nog niet toe," zei premier Alexander De Croo (Open VLD) daarover.

Voor de organisatoren van grote evenementen blijft alles voorlopig bij eerder aangekondigde versoepelingen. Evenementen mogen met 2.000 bezoekers binnen of 80 procent van de zaalcapaciteit. Bezoekers moeten wel allemaal zitten, op een veilige afstand van elkaar, en een mondmasker dragen. Buiten mogen er 2.500 mensen samenkomen, met mondmasker en op een veilige afstand van elkaar.

Telewerk

Telewerken blijft wel nog altijd de norm, maar is niet langer verplicht. Met de zomer in het vooruitzicht, was er ook goed nieuws voor de jeugd. Vakantiekampen, mét overnachting, zullen met meer deelnemers mogen worden georganiseerd.

Tot slot zal ook winkelen niet langer gepaard gaan met de nodige beperkingen. Dat geldt ook voor sporten op amateurniveau. Het aantal deelnemers was sinds 9 juni begrensd tot een maximum van 50, maar die regel verdwijnt dus in de prullenmand.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?