Hub.brussels opent kantoor in Palestijnse stad Ramallah

EDB
© BRUZZ
22/06/2022

Hub.brussels, het Brussels agentschap voor bedrijfsondersteuning, heeft een kantoor geopend in de Palestijnse stad Ramallah. Dit kantoor zal ook Vlaamse en Waalse bedrijven bedienen, in overeenstemming met de bestaande samenwerkingsovereenkomst tussen de gewesten.

Brussels staatssecretaris voor internationale relatie en handel Pascal Smet (One.brussels-Vooruit) is momenteel samen met Rachid Madrane (PS), voorzitter van het Brussels parlement, op een missie in Palestina en Israël.

In een persbericht benadrukt Smet dat Brussel met de opening van het nieuwe vertegenwoordigingsbureau de directe handelsbetrekkingen met het bezet Palestijns gebied wil verbeteren en de mogelijkheden tot ontwikkelingssamenwerking wil ontwikkelen.

Tot op dit moment is er geen enkel Belgisch vertegenwoordigingsbureau in het gebied. Het Brusselse bureau vormt hiermee dus een primeur.

“Als Europese hoofdstad en op één na meest kosmopolitische stad ter wereld voeren we een actief internationaal beleid om met zoveel mogelijk regio’s constructieve relaties op te bouwen. In dat kader openen we nu een Brussels vertegenwoordigingsbureau in Ramallah,” aldus Smet.

Kolonies

De drie gewesten beschikken voortaan over een plaats om bedrijven uit het bezet Palestijnse gebied te ontmoeten. Het Brusselse bureau is gevestigd op dezelfde locatie als Enabel, het Belgische ontwikkelingsagentschap.

Ramallah is een economisch en financieel centrum en de regio Ramallah en Al-Bireh wordt beschouwd als een potentiële regio voor de Brusselse ontwikkelingssamenwerking. “In 2020 stond België op de achtste plaats in Europa wat de export van goederen naar het gebied betreft. Vooral de ICT-sector heeft zich er de afgelopen jaren sterk ontwikkeld,” klinkt het. “Dit is een zeer belangrijke sector voor het Brussels gewest en haar diensteneconomie.”

Het Brusselse vertegenwoordigingsbureau in Tel Aviv blijft haar activiteiten verderzetten. “Israël wordt internationaal erkend als de ‘Start-up Nation’: het land heeft het hoogste aantal startende ondernemingen per hoofd van de bevolking en het aantal ingediende octrooien per hoofd van de bevolking behoort tot de hoogste ter wereld,” aldus het kabinet Smet.

Er komt geen steun voor bedrijven die actief zijn in de kolonies. “Mensenrechten en ontwikkelingssamenwerking vormen een centraal onderwerp van deze missie in het bezet Palestijns gebied en Israël,” klinkt het nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni