Huiszoeking centrum: ‘Gerecht zoekt hoofdverdachte Parijs’

© Nadia Karera

De huiszoeking die zondagavond in het centrum plaatsvond, moest de Belgische speurders leiden naar een nieuwe hoofdverdachte in het onderzoek naar de terreuraanslagen in Parijs. Bij de actie in de Sleutelstraat werden twee broers opgepakt.

Samen met de Franse veiligheidsdiensten wordt namelijk gezocht naar een verdachte die de terreuractie vanuit België ­coördineerde en tot nog toe uit het vizier wist te blijven, zo melden de kranten van Mediahuis maandag.

Telefonieonderzoek heeft uitgewezen dat de terroristen, terwijl ze in de Franse hoofdstad hun bloedbad aan het aanrichten waren, rechtstreeks in contact stonden met twee gsm-toestellen in ons land. De twee toestellen bevonden zich op dezelfde plaats.

Wie de man achter deze gsm-toestellen is, is niet bekend. Maar hij zou even hard gezocht worden als de voortvluchtige terroristen Salah Abdeslam (26) en Mohamed Abrini (30). De speurders gaan ervan uit dat de man in kwestie niet zomaar zijdelings betrokken was bij de terreur, maar ­mogelijk de hele aanval aanstuurde en coördineerde vanuit België.

Bij de huiszoeking in de Sleutelstraat, in het centrum van Brussel, zijn zondag twee broers opgepakt. Ze werden meegenomen voor ondervraging.

De hoofdverdachte is niet een van de twee broers die bij de huiszoeking werd opgepakt, aldus nog de kranten. De speurders hopen via hem hen wel tot bij de "regisseur" te geraken.

Het federaal parket geeft in de loop van maandag meer uitleg over de actie.

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?