De NMBS stelt voortaan 1.000 Blue-bikes ter beschikking in 35 stations in heel België, waarvan 4 in Brussel. In Brussel ziet de spoorwegmaatschappij de fietsen als aanvulling voor Villo.

Blue-bike is een nieuwe fietsverhuurdienst in 35 grote treinstations in België, speciaal voor treingebruikers. De NMBS wil met de blue-bikes een bijkomend alternatief voor het voor- en natransport van de reizigers aanbieden. De naam Blue-bike doet denken aan het fietsdeelsysteem in Londen maar het concept komt uit Nederland waar de zogenaamde OV-fiets een begrip is.

Klanten dienen zich vooraf te abonneren via de website van Blue-bikes. De kostprijs bedraagt 25 euro voor wie een domiciliëring neemt, anders is dat 31 euro. Wie bovendien ook een korting geniet van 5,5 euro én kiest voor domiciliëring betaalt maar 19,5 euro. Volgende mensen komen in aanmerking voor die korting: abonnees van de NMBS, De Lijn, de TEC, Cambio, leden van fietsvereniging Gracq, de Fietsersbond.

Geen concurrentie
Opmerkelijk is dat de MIVB-abonnees geen korting krijgen. "Wij hebben op dit moment nog geen overeenkomst gesloten met de MIVB," legt NMBS-woordvoerster Leen Uytterhoeven uit aan brusselnieuws.be. "Maar we zijn zeker vragende partij om ook met hen samen te werken, zodat ook de MIVB-abonnees in de toekomst van die korting zullen genieten. We willen niet de concurrentie aangaan met Villo, maar zien ons eerder als een aanvulling," aldus Uytterhoeven.

De MIVB kijkt voorlopig de kat uit de boom: "We willen eerst zien hoe het Villo-project loopt, en pas dan kunnen we aan eventuele samenwerking met Blue-bike denken," zegt MIVB-woordvoerster An Van hamme aan brusselnieuws.be. "Villo heeft verhuurpunten verspreid over het gewest, en dat lijkt ons meer geschikt voor onze klanten."

Van de gele Villo-fietsen rijden er intussen 2.500 in de hoofdstad. Elk blue bike-punt telt gemiddeld 25 fietsen, voor Brussel gaat het dus om 100 fietsen. "Als de vraag het aanbod overtreft, gaan we snel fietsen bijbestellen," zegt Uytterhoeven.

Wie er snel bij is, krijgt een gratis abonnement. Hoofdsponsor Eneco biedt de eerste 500 gegadigden via de blue bike-website een gratis abonement.

Met een persoonlijke kaart halen ze hun fiets af in een fietspunt, waar zowel de kaart als de fiets worden gescand. De fiets dient teruggebracht in hetzelfde station. De betaling - 3,5 euro per dag - gebeurt op het einde van de maand via domiciliëring. Huren kan tijdens de openingstijden, meestal elke weekdag van 7 tot 19 uur, terugbrengen kan meestal ook daarna.

Het project "past in de strategie van de NMBS-Holding om de stations steeds verder uit te bouwen als intermodale knooppunten. Na initiatieven zoals fietspunten en autodelen (Cambio) wenst de NMBS-Holding fietsdelen te bevorderen als nieuwe schakel in de ketenmobiliteit."

Fietsen voor iedereen
"De fietsen die verhuurd worden zijn kwalitatieve uniseks fietsen met verlichting, een bagagedrager, een in de hoogte verstelbaar zadel en een stevig fietsslot," luidt het op de bijhorende website. "De deelfiets is dus geschikt voor iedereen."

Stations in de regio Brussel met een fietsverhuurdienst: Brussel-Centraal, Brussel-Luxemburg, Brussel-Noord, Brussel-Zuid, Asse, Halle, Londerzeel, Vilvoorde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni