Huurdersbond: 'Volwassen wezen worden uit sociale woningen gezet'

KVDP
© BRUZZ
08/05/2019

Wanneer ouders die een sociale woning huren overlijden, krijgen hun volwassen kinderen met wie ze samenwoonden een maand om de sociale huurwoning te verlaten. Dat zegt de Huurdersbond, die eist dat bevoegd minister Céline Fremault (CDH) optreedt. "Sociale huisvestingsmaatschappijen beschouwen wezen als krakers."

Al veertig jaar woont de 49-jarige Sandra* in een sociale woning van sociale huisvestingsmaatschappij de Anderlechtse Haard. Het huurcontract van die woning werd destijds ondertekend door haar ouders, bij wie ze bleef wonen.

Haar vader overleed in 2006. "En mijn moeder is acht maanden geleden overleden. Meteen kreeg ik te horen dat ik de woning binnen de maand zou moeten verlaten", zegt ze aan BRUZZ. "Het huurcontract stond op haar naam. Volgens de huisvestingsmaatschappij ben ik geen huurder."

Ook jonge veertiger Samira* bevindt zich in een gelijkaardige situatie. Met haar moeder woonde ze in een sociale woning van de Zuiderhaard. "Toen mijn moeder overleed, kreeg ik amper een week later te horen dat ik de woning moest verlaten", vertelt Samira.

samira

| Samira* moest haar sociale woning verlaten nadat haar ouders moeder overleden was.

'Krakers'

Samira en Sandra klopten aan bij huurdersbond Syndicat des Locataires voor hulp. Die vecht de beslissingen van de sociale huisvestingsmaatschappijen aan. "Volgens de sociale huisvestingsmaatschappijen zijn alleen diegenen die een huurcontract hebben ondertekend huurders", legt José Garcia van Syndicat des Locataires uit.

"De kinderen die met hun ouders in een sociale woning wonen worden als krakers beschouwd zodra hun ouders of de laatste ondertekenaars van het huurcontract overlijden." Dat gaat volgens Garcia in tegen de bestaande regelgeving.

"We hebben daarover al verschillende rechtszaken gewonnen", aldus Garcia. "Het gerecht staat aan onze kant, maar de sociale huisvestingsmaatschappijen volgen niet. Ondertussen ondergaan die mensen ontzettend veel stress."

Garcia benadrukt dat de wezen die zijn organisatie verdedigt onder de voorwaarden vallen voor het huren van een sociale woning. De Huurdersbond eist dat het Gewest actie onderneemt. "Ofwel moet de Brusselse minister van Huisvesting de regels verduidelijken, ofwel moet de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM), een omzendbrief sturen", klinkt het. Volgens José Garcia behandelt de Huurdersbond jaarlijks zo'n drie zaken, maar kan het probleem nog veel groter worden.

'Interpretatie wetgeving'

Directeur van de Anderlechtse Haard Laurent Gabele ontkent dat zijn huisvestingsmaatschappij de regelgeving niet volgt. "Wij interpreteren de wetgeving anders", zegt hij aan BRUZZ. "Maar in complexe gevallen bekijken we de zaak apart."

Gabele benadrukt dat er strikte procedures zijn voor uitzettingen onder streng toezicht van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij. De BGHM kan donderdag pas reageren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, sociale woningen, sociale huurdersbond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni