| De betogers trekken van het Noordstation naar het Jubelpark.

Inwoners Laken hekelen nieuw parcours coronabetoging

ADD
© BRUZZ
29/01/2022

Verschillende buurtcomités zijn niet opgezet met het nieuwe tracé voor de coronamars aanstaande zondag. Het parcours is - na verschillende chaotische edities - aangepast en eindigt nu aan het Atomium. "Eerst kwam de Basiliek van Koekelberg ter sprake, maar logistiek was dat niet meer mogelijk", zegt mars-organisator Sarkis Simonjan.

Deze zondag hoopt de organisatie Belgium United for Freedom opnieuw duizenden betogers samen te brengen. Dit keer zal de stoet niet meer richting Jubelpark marcheren, maar trekt het van het Noordstation naar het Atomium, waar speeches zullen worden gehouden.

De betogers zullen vanaf de Simon Bolivaarlaan bij het Noordstation vertrekken en dan de weg vervolgen richting, Willebroekkaai, Groendreef, Jules de Troozsquare, Koninginnelaan, Koninklijke Parklaan, Kunstenaarsstraat, Karel Boogaaerdstraat, Emile Bockstaellaan, de Jan Sobieskilaan om te eindigen aan het Atomium via de Eeuwfeestlaan.

'Schandalig en onaanvaardbaar'

In een brief aan burgemeester Philippe Close (PS), minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene, klagen buurtbewoners het nieuwe tracé aan: "We hebben geen weet van betogingen die reeds op het geplande traject hebben plaatsgevonden. Is de Stad Brussel van plan om een nieuwe route te testen?," vragen buurtbewoners zich af.

BRUZZ nam contact op met Philippe Lemoine, lid van het wijkcomité Triangel - Sobieski - Heizel. "Veel inwoners zijn verrast en vooral verontwaardigd," zegt hij telefonisch. "Wat is het nut om betogers naar Laken te sturen? De wijken in het noorden van Brussel en in Laken zijn echt niet minder dichtbebouwd dan het centrum. Dit is schandalig en onaanvaardbaar."

"Waarom niet kiezen voor een route via de Koningslaan, de Madridlaan en de Atomiumlaan, die vloeiender, breder en minder dichtbevolkt zijn?," klinkt het verder in de open brief.

Compromis

Volgens organisator Sarkis Simonjan van Belgium United for Freedom is de nieuwe locatie gekozen na overleg met de politie. "We hebben met de autoriteiten vergaderd en laten weten dat we niet meer naar het Jubelpark wilden, na de rellen van vorige editie."

"Eerst kwam de Basiliek van Koekelberg ter sprake, maar logistiek was dat niet mogelijk om te organiseren. Verschillende burgemeesters moesten daarvoor hun fiat geven en daar was geen tijd voor. Het Atomium bleek de beste oplossing," aldus Simonjan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni