Jacht op horecapersoneel in Brussel geopend: 'Een derde van onze medewerkers kwijt’

Rojin Ferho
© BRUZZ
20/08/2021

De nood aan personeel is hoog in veel Brusselse horecazaken. Tijdens de pandemie zag het gros zijn personeel immers vertrekken. Om het gat te vullen, sturen veel zaken een groot aantal vacatures uit. Al lijken die jobaanbiedingen maar niet gevuld te raken.

Jobdagen, vacatures bij interims of simpelweg op het eigen raam: de Brusselse horeca haalt alles uit de kast om nieuwe mensen aan te werven. Het tekort aan horecapersoneel was nog nooit zo groot.

Zo blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau, Statbel, dat het aantal werkenden in de horeca met 40 procent is gedaald, en dat sinds 2020. Een slechte score die ook Brussel in het bijzonder deelt, zo blijkt. “We zijn een derde van ons personeel kwijt”, zegt Frédérick Dasoghe, vicevoorzitter van Horeca Brussel.

Mensen gingen massaal in andere sectoren aan de slag

David Debin, voorzitter Horecafocus Brussel

Volgens Dasoghe hebben horeca-uitbaters de financiële middelen niet meer om mensen in dienst te nemen. “De gedwongen sluiting tijdens het coronajaar heeft veel zaken financieel de das omgedaan”, klinkt het. “Dat heeft grote gevolgen”, aldus David Debin, voorzitter van de Brusselse horecavereniging ‘Horecafocus’. “Mensen gingen massaal in andere sectoren aan de slag”, klinkt het.

Vertrokken naar andere sectoren

Maar ondanks de heropening van de horeca, blijft het personeel wel weg. Het is iets wat KFK Hope, een bar in het centrum, aan den lijve ondervindt. “Het personeel is nieuwe dingen gaan ontdekken, hun dromen gaan najagen. Ook ik heb, naast het café, stilaan een nieuwe weg ingeslagen.”, zegt uitbater Jan.

Wij hebben een volledig nieuwe ploeg moeten aanwerven

Jean-Baptiste, manager café Maison du Peuple

Het café ‘La Maison du Peuple’ in Sint-Gillis moest op zijn beurt een groot tekort opvullen. “Wij hebben een volledig nieuwe ploeg moeten aanwerven”, zegt manager Jean-Baptiste. “Iedereen die hier voordien werkte, is een carrière in een andere sector begonnen”, zegt hij gelaten.

Dringend gezocht: M/V/X voor horecazaak

La Maison du Peuple is zeker niet de enige zaak die op zoek ging naar nieuw personeel. De VDAB ziet de vacatures in de sector met 158 procent stijgen in vergelijking met vorig jaar. Een hoog cijfer waar Brusselaar Alex Pottok mee aan de slag ging.

De Brusselaar ontwierp de nieuwe LinkedIn voor de horecasector: ‘Rekrut Extra’. Op de applicatie kunnen horecazaken vacatures plaatsen en werkzoekenden solliciteren. “Het is ook mogelijk om in twintig minuten tijd een vervanger voor je deur te hebben staan”, vertelt Pottok aan de Franstalige krant ‘La Capitale’.

Horeca Brussel wil ook zijn steentje bijdragen en is nu in overleg met de Brusselse burgemeesters. “Samen organiseren we ‘job days’ voor de horeca, om mensen uit iedere gemeente aan te trekken”, zegt Dasoghe.

Maar het is niet voor iedere zaak een gemakkelijke opdracht om nieuwe mensen aan te werven. “Wij gingen met minder dan de helft van ons personeel dubbel zo hard werken om een even goede bediening te garanderen”, zegt Jan van KFK Hope. “Het is daarbij ook moeilijk om de geschikte kandidaat te vinden”, klinkt het.

Wat wij vroeger met acht personeelsleden deden, doe ik nu alleen

Frédérick Dasoghe, vicevoorzitter Horeca Brussel en uitbater Stammbar

Dasoghe, die naast vicevoorzitter van Horeca Brussel ook uitbater is van Stammbar, beaamt dat. “Wat we vroeger met acht personeelsleden deden, doe ik nu alleen”, klinkt het.

Nu de horeca op de agenda van het overlegcomité staat vrijdag en er wellicht versoepelingen zitten aan te komen, hopen de twee Brusselse horecafederaties dan ook dat het Gewest niet vergeten wordt. “Als er versoepeld kan worden, dan betekent dat voor ons ook meer inkomsten en meer mogelijkheden om nieuwe mensen aan te nemen”, klinkt het bij Horeca Brussel. “Het zou een win-winsituatie zijn”, sluit Horecafocus Brussel af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Horeca Brussel , KFK Hope , Café maison du peuple , coronamaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni